Łosoś smażony w sezamie

Losos w sezamieLubimy łososia w każdej postaci. Dzisiejszy przepis to łosoś smażony w sezamie podany ze szpinakowymi nudlami. Obiad z łososiem to szybki obiad. Wystarczy go marynować przez godzinę, chyba ze masz czas to i dłużej. Będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Łososia obtoczyłam z sezamie, a że właśnie miałam biały i czarny sezam,użyłam oba. Marynatę z łososia dodałam do nudli i stąd ich ciemniejszy kolor. Same nudle połączyłam z lekko podsmażonym świeżym szpinakiem. Świetna kompozycja, bardzo polecam.

Losos smazony z sezamem

Przepis: łosoś smażony w sezamie

Składniki:

5 porcji

  • 500-600 g łososia, filet
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki miodu
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki bialego sezamu
  • 3 łyżki czrnego sezamu
  • 250  nudli jajecznych
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

  • Przygotuj marynatę i wymieszaj z łososiem. Marynuj łososia najmniej przez godzinę po czym obtocz w sezamie i usmaż na patelni na oleju.
  • Ugotuj nudle i odcedź.
  • Zrumień cebulę i czosnek lekko na oleju. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak straci na jędrności, wtedy dodaj nudle i marynatę z łososia.
  • Podaj smażonego łososia ułożonego na nudlach. Udekoruj czerwona papryka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *