Łosoś teriyaki z bok choy i shiitake

Łosoś teriyaki z bok choy i shiitake to szybkie, aromatyczne i smaczne danie. Wystarczy przygotować sos teriyaki, włożyć wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia. 25 minut w nagrzanym piekarniku i łosoś teriyaki już jest gotowy. Pyszne danie jednogarnkowe! Rybę można podać z ryżem.  Próbowaliście kiedyś shiitake? Są to jedne z najsmaczniejszych grzybów jakie jadłam. Od dawna przyrządzam i jadam ryby z grzybami. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na łososia z pesto lub łososia po azjatycku.

łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki

Składniki:

na 4 porcje

700 g fileta z łososia

sok z połowy limonki

4 bok choy

250 g shiitake

100 ml jasnej soi

2 łyżki sezamowego oleju

100 ml octu ryżowego mirin

2 łyżeczki świeżego imbiru

2 łyżeczki miodu

sól i pieprz do smaku

2 łyżki nasion sezamu

3 dymki ze szczypiorem

1 łyżeczka sriracha sos

łosoś teriyaki z bok choy i shiitake

Nastaw piekarnik na 225ºC na funkcję grilla, jeśli masz taką opcję w piekarniku. Pokrój łososia na 4 porcje, posól i skrop sokiem z limonki. Przekrój wzdłuż bok choy. Pokrój grzyby. Ułóż rybę, bok choy i shiitake w żaroodpornym naczyniu. Wymieszaj składniki na sos i wylej na rybę, bok choy i grzyby. Piecz przez 25 minut w zależności od grubości łososia. 25 minut zazwyczaj wystarczy. Ryba powinna być lśniąca w środku, wtedy jest soczysta i smaczna. Bok choy i grzyby wyjmij po 15 minutach. Podkręć piekarnik do 250ºC i piecz łososia do 25 minut.

przepis łosoś

Podaj rybę z ryżem, soba lub tylko z bok choy i shiitake. Polej sosem, posyp uprażonymi nasionami sezamu i pociętą w piórka dymką. Smacznego!

 

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *