Łosoś w orientalnym wydaniu

Dziś na obiad był łosoś w orientalnym wydaniu. Moja rodzinka bardzo lubi dania z łososia, szczegolnie te na ostro. Więc nie pozostało mi nic innego jak spróbować przyrządzić łososia tikka masala. Orientalnie i na ostro!

Moj moździerz znowu poszedł w ruch. Tym razem do orientalnej mieszanki tikka masala wybrałam kolendrę, kmin rzymski i kozieradkę. Marynata wyszła dosyć gęsta, jak rub ( marynata o ziarnistej konsystencji) ale właśnie taka ma być. Natarłam ną łososia i wstawiłam rybę na noc w lodówce. Na ogół marynuję ryby i mięso przez noc. Cała marynata powędrowała z lososiem do piekarnika. Łosoś smakował niesamowicie!

łosoś

Orientalny łosoś

Składniki: 
4 porcje

500 g łososia, odfiletowany

1½ łyżeczki soli

1 łyżka imbiru, świeżo startego

2 czerwone chili

2 ząbki czosnku

1 pęczek kolendry

szczypta pieprzu kajenskiego ( my lubimy na ostro, więc było ½ łyżeczki)

2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kozieradki

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki oleju arachidowego, lub innego o neutralnym smaku

100 ml jogurtu

Nasiona przypraw upraż na patelni, a następnie utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w młynku. Posiekaj drobno oczyszczoną z nasion chili oraz kolendrę. Przeciśnij czosnek przez praskę. Obierz i utrzyj 3 cm imbiru. Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty. Podziel łososia na 4-5 porcji i wymieszaj z marynata. Marynuj rybę najmniej przez 2 godziny, a najlepiej przez noc. Piecz łososia w piekarniku na 220ºC (termoobieg) przez 20 minut lub smażna patelni okolo 5 minut po każdej stronie w zależności od grubości porcji.

łosoś

Moje dzieci lubią tak upieczonego łososia z szafranowym ryżem. Ja natomiast skusiłam się dzisiaj na pożywną i zdrową sałatkę. Ale o sałatce w jutrzejszym wpisie.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *