Łosoś w szafranowym sosie

Losos w szafranowym sosie to prawdziwa tecza smakow i kolorow. Piekny zolty kolor i pachnacy cytryna sos, a w nim zatopione kawalki soczystego lososia i krewetek. No i jak tu nie jesc, jak oczy chca…

Uwielbiam polaczenie cytrusow z szafranem. Do szafranowego sosu wykorzystalam jednak cytrynowa trawe. Bardzo lubie intensywny cytrynowy aromat w potrawach szczegolnie tych z rybami. Cytrynowa trawa wyraznie pachnie cytryna, wszak jest pozbawiona agresywnej kwaskowatosci. Chcialam, aby ten sos byl aromatyczny, ale nie kwasny i moj cel osiagnelam.

Losos w szafranowym sosie to obiad w 30 minut. Zaczynam zawsze od przygotowania sosu. Lososia kroje w kostke i wrzucam juz do gotowego sosu na 5 minut. Oczywiscie im wieksze kawalki ryby tym czas gotowania trzeba troche wydluzyc. Jest to delikatny moment w przygotowywaniu tej potrawy. Za dlugo gotowana ryba bedzie po prostu sucha.

Szafranowy losos smakuje najlepiej z ryzem lub kasza.  Oto przepis:

Łosoś w szafranowym sosie

Skladniki:

4 porcje

  • 300 g lososia, filety
  • 200 g krewetek, tygrysie
  • ½ pora
  • 4 dl rybnego buljonu
  • 4 dl smietanki
  • 1 lyzka maki
  • 4 lyzki posiekanego kopru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 marchewki
  • 0,25 g szafranu
  • sol do smaku
  • szczypta pieprzu kajenskiego
  • swieza kolendra do dekoracji
  • olej do smazenia

Wykonanie:

  • Pokroj cienko w cienkie krazki por i marchewke. Podziel na 3 czesci trawe cytrynowa, a najgrubsza czesc pobij tluczkiem.
  • Wrzuc warzywa na tluszcz i smaz wraz z szafranem przez 10 minut. Warzywa nie moga sie przyrumienic. Podlej buljonem i gotuj, az marchewka bedzie miekka.
  • Rozrob make ze smietana i zagesc sos. Dopraw sola, pieprzem kajenskim i posiekanym koprem.
  • Pokroj lososia w kostke 2 x 2cm i obierz krewetki. Wrzuc do sosu i gotuj przez 5 minut.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *