Łosoś z grilla na zielono

Uwielbiam lekkie nie pracochłonne obiady, do których z pewnością można zaliczyć to danie, łosoś z grilla na zielono. Łosoś to smaczna i zdrowa ryba, która bardzo często gości na naszym stole nie mniej w postaci grilla. Nic trudnego przyrządzić łososia z grilla, a zawsze można go urozmaicić dodatkami.

łosoś grillowany z sałatką ze szparagów

Dzisiejsze dodatki do łososia to prosty sos ze świeżej bazylii i dobrej oliwy oraz sałatka z rucola, zielonych szparag i truskawek. Zapraszam na przepis!

Łosoś z grilla

Składniki:

na 2 porcje

  • 350 g filetu z łososia, ze skórą
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 ml dobrej oliwy
  • garść liści bazylii
  • garść rucola
  • 200 g zielonych szparagów
  • kilka truskawek
  • cytryna do skropienia

grillowany łosośPodziel łososia na dwie porcje, posól i popieprz. Wybór przypraw wedle smaku, a ja użyłam płatków chili i czarnego pieprzu, grubozmielonego. Grilluj łososia na patelni grillowej lub grillu z obu stron po 2-3 minuty w zależności od grubości fileta. Po rozerwaniu widelcem mięso łososia powinno się błyszczeć i jeśli lubicie na pograniczu surowe. Jeszcze kilka lat temu podanie takiej ryby w restauracji było nie do pomyślenia. Dzisiaj taka niedopieczona ryba to prawdziwy rarytas dla podniebienia.

łosoś z grilla przepisW międzyczasie przygotuj sos, miksując pokrojone liście bazylii z oliwą i solą. Ugotuj szparagi i opłucz zimną wodą. Na talerzu ułóż rucola i szparagi, posyp pokrojonymi truskawkami. Na wierzchu połóż ugrillowanego łososia, a obok plasterki cytryny (nie wyobrażam sobie ryby bez skropienia cytryną czy innym cytrusem). Całość polej sosem.

 

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *