Łosoś z grilla z guacamole

Bardzo lubię grillować duże kawałki ryby jak np. filety z łososia. Nic w tym trudnego. Kładę łososia na średnio rozgrzanym grillu i piekę aż będzie różowy w środku. Łososia można zapiekać z obu stron, odwracając na drugą stronę. Jednak dzisiaj wybrałam „dokonczyć” łososia pod przykrywką.

Przepis na łososia z grilla w całości

Składniki:

na 5 porcji

  • 1 kg fileta z łososia, ze skórą
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka chiliflakes
  • 1 łyżeczka soli

Guacamole

  • 1 awokado, dojrzałe
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

  • Opłucz łososia w razie potrzeby i osusz  papierowym ręcznikiem.
  • Umieść  łososia na grillu i posyp przyprawami i solą.
  • Pokrój cytrynę w plasterki i poukładaj na łososiu.
  • Grilluj łososia w całości przez około 20 minut, aż ryba będzie różowa w środku.
  • Przygotuj guacamole. Obierz awokado ze skórki i usunąć pestkę. Skrop  sokiem z cytryny, aby awokado nie zczerniało.
  • Umieść owoc w misce i zgnieć widelcem.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i kwaśną śmietanę.
  • Podaj grillowanego łososia z domowym guacamole i sałatką.

Łosoś z grilla z guacamole jest wspaniałym daniem rybnym z kategorii LCHF. Dla tych , którzy nie unikają węglowodanów polecam łososia z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *