Lubię piec chleb, a jeszcze bardziej podprawiać go na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiaj upiekłam chleb przyprawiony czosnkiem, cebulą i serem, chleb z semoliny na jeden dzień. Przy mojej domowej armii taki chleb niestety dłużej się nie uchowa.
W oryginalnym przepisie , z którego skorzystałam użyto suchych drożdży. Gdzieś kiedyś wyczytałam, ze 7 gramow suchych drożdży odpowiada 25 gramom świeżych. Sprawdziłam to dawno, więc nie szaleję tylko używam te drożdże, które w danej chwili mam w domu. Chlebek upiekłam na odmianę z mąki semoliny, znanej tez pod nazwą durum. Na pewno znacie ciabata, którą właśnie piecze się z mąki durum.
Chlebek jest bardzo wypieczony i puszysty, z „dziurami”, a skórka lekko chrupiąca. ma również charakterystyczny dla semoliny jasno żółty kolor.
Przepis na chlebek z semoliny ( durum)
Składniki:
1 chlebek z foremki
- 4 dl mąki semoliny
- 5 dl mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży (7 g suchych)
- 3 dl mleka
- 1 dl serwatki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka przyprawy do bruschetta (dowolnie lub suszone zioła prowansalskie)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula podsmażona na złoty kolor
- 2 dl startego sera cheddar
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj make, 2 łyżki oliwy i zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zrumień na reszcie oliwy. Dodaj pietruszkę i przyprawy.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Rozciągnij ciasto palcami w prostokąt. Nanieś równomiernie nadzienie i posyp serem. Zwiń ciasto w rulon, a potem jeszcze skręć ze 3 razy. Na koniec zrób skośne nacięcia ostrym nożem. Posmaruj chleb oliwa i oprósz przyprawa do bruschetta. Zostaw chleb do wyrośnięcia na conajmniej 20 minut.
- Piecz w piekarniki na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez drugie 15 minut.
8 komentarzy
Pycha, uwielbiam chleb z takimi dodatkami.
O proszę, podobne myśli kulinarne mamy :) Pozdrawiam :)
Takiego jeszcze nigdy nie jadłam !
Gosiu,sprobuj koniecznie!
zazdroszczę Tobie tego chleba mi jakoś nie idzie
Doszłam do wprawy, ale na początku diabli mnie brali…
A ja mam problem z przelicznikiem dl czyli decylitr, a to u Pani dotyczy mąki.
Ciecze można odmierzać w decylitrach. Mąka nie jest cieczą. Nie wiem ile mąki trzeba odważyć. Proszę o podpowiedź.
Oczywiście, mąką nie jest cieczą ale ja często używam miarki w decylitrach. 1 dl mąki pszennej lub semoliny to 65 gram semoliny.