Lubisz czosnek, cebulę i ser…

domowy chlebek z semoliny

Lubię piec chleb, a jeszcze bardziej podprawiać go na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiaj upiekłam chleb przyprawiony czosnkiem, cebulą i serem, chleb z semoliny na jeden dzień. Przy mojej domowej armii taki chleb niestety dłużej się nie uchowa.

W oryginalnym przepisie , z którego skorzystałam użyto suchych drożdży. Gdzieś kiedyś wyczytałam, ze 7 gramow suchych drożdży odpowiada 25 gramom świeżych. Sprawdziłam to dawno, więc nie szaleję tylko używam te drożdże, które w danej chwili mam w domu. Chlebek upiekłam na odmianę z mąki semoliny, znanej tez pod nazwą durum. Na pewno znacie ciabata, którą właśnie piecze się z mąki durum.

Chlebek  jest bardzo wypieczony i puszysty, z „dziurami”, a skórka lekko chrupiąca. ma również charakterystyczny dla semoliny jasno żółty kolor.

chleb z semolinydomowy chlebek

Przepis na chlebek z semoliny ( durum)

Składniki:

1 chlebek z foremki

  • 4 dl mąki semoliny
  • 5 dl mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (7 g suchych)
  • 3 dl mleka
  • 1 dl serwatki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do bruschetta (dowolnie lub suszone zioła prowansalskie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula podsmażona na złoty kolor
  • 2 dl startego sera cheddar

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj make, 2 łyżki oliwy i zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zrumień na reszcie oliwy. Dodaj pietruszkę i przyprawy.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Rozciągnij ciasto palcami w prostokąt. Nanieś równomiernie nadzienie i posyp serem.  Zwiń ciasto w rulon, a potem jeszcze skręć ze 3 razy. Na koniec zrób skośne nacięcia ostrym nożem. Posmaruj chleb oliwa i oprósz przyprawa do bruschetta. Zostaw chleb do wyrośnięcia na conajmniej 20 minut.
  • Piecz w piekarniki na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 200ºC  i piecz przez drugie 15 minut.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *