Mac and cheese z sadzonymi jajkami

Mac and cheese czyli makaron z serem to moje ulubione danie. Mogłabym je jeść codziennie gdyby nie świadomość tego jaka to kaloryczna bomba. Typowo amerykańska potrawa. Mnóstwa sera, najlepiej mozzarella i cheddar, beszamel i makaron…Na ogół mac and cheese to zapiekanka, która wędruje na kilka minut do piekarnika. Ale można również przyrządzić ją na patelni. Równie kaloryczna i niesamowicie pyszna…Rozpływam się patrząc tylko na te zdjęcia, a Wy?

Mac and cheese to szybka zapiekanka makaronowa. 30 minut wystarczy w zupełności aby je przyrządzić. Zaczynam zawsze od gotowania makaronu, a potem zabieram się za sos. Do mac and cheese najlepiej pasuje w miarę drobny makaron. Wypatrzyłam w sklepie kolejny makaron z mąki durum zwany trottole. Makaron musi być ugotowany al dente, bo inaczej będzie paćka. Na ogół makaron, który mam zamiar wymieszać z serowym sosem gotuję krócej niż sugerowany czas gotowania na opakowaniu. Wtedy mam stuprocentową pewność, że makaron nie straci formy.

Mac and cheese

Składniki:

na 4 porcje

8 plastrów wędzonego boczku

250 g makaronu, waga sucha

3 łyżki masła

2 łyżki mąki

350 ml mleka

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego

1 ząbek czosnku

szczypta chili

200 g utartego sera cheddar, ekstra do posypania

125 g mozzarella

4 jajka

natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Zrumień plastry boczku. Ostudzone pokrusz. Ugotuj makaron al dente. Odcedź ale zachowaj szklankę wody. Na rozgrzanej patelni zrumień mąkę. Następnie dodaj masło. Smaż aż masło z mąką ładnie się połączą i utworzą piankę. Dodaj gorące mleko energicznie mieszając trzepaczką do sosów. Dodaj utartą mozzarella i cheddar. Gotuj sos powoli i mieszaj aby się nie przywarł. Dopraw solą, pieprzem, dodaj pokruszony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek i makaron. Jeśli sos jest za gęsty dodaj trochę wody od gotowania makaronu. Wymieszaj i zagotuj. Zrób łyżką  cztery wgłębienia i napełnij je jajkami. Posyp resztą sera i wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 10 minut. Jeśli lubisz jajka bardziej przypieczone to trochę dłużej. Wyjmij mac and cheese z piekarnika, posyp chili, pietruszką lub szczypiorkiem.

 

 

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *