Magiczna tarta z kokosem

Magiczna tarta z kokosem…Uwielbiam to ciasto i choć nazywam je tartą, to sposób przyrządzenia zupełnie odbiega od tradycyjnej słodkiej tarty. Magiczna tarta przypomina magiczne ciasto. Podczas pieczenia ciasto dzieli się na trzy warstwy. Można wyróżnić cienki spód, kremowe nadzienie i chrupiący wierzch. Wszystkie składniki są zmiksowane i wylane do formy. Nie ma żadnego wałkowania, wyklejania formy ciastem, podpiekania, przygotowania nadzienia….Nie, wszystkie składniki są zmiksowane na jednolitą masę i wylane do natłuszczonej formy. Następnie ciasto zostaje poddane termicznej obróbce w piekarniku…Czary mary i tarta gotowa…

magiczna tarta_3

Jedno co musicie pamiętać aby foremka była szczelna, bo za nim ciasto się zetnie, to połowa zdąży wypłynąć. Magiczna tarta zniknęła szybko…Obiecuję, że nie miały w tym udziału nadprzyrodzone siły. Mojej rodzince bardzo smakowało ciasto. Każdy tylko dochodził i podjadał po kawałeczku. Szczęście, że zdążyłam zrobić zdjęcia!

magiczne ciasto

Magiczna tarta

Składniki:

okrągła forma o średnicy 23 cm

1 puszka skondensowanego mleka, ok. 390

200 ml mleka

100 ml śmietanki kremówki

4 jajka

50 g mąki

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

50 g masła, temperatura pokojowa

50 g kokosowych wiórków lub wiórów do posypania

magiczna tarta

Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wysmaruj tłuszczem. Zmiksuj miękkie masło ze skondensowanym mlekiem. Dodaj resztę składników oprócz kokosowych wiórków i miksuj przez 2 minuty. Wylej ciasto do szczelnej formy. Uwaga, masa jest bardzo płynna i z nieszczelnej formy wycieka. Najlepiej użyj do wypieku foremki bez otwieranej obręczy. Posyp wierzch wiórkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-40 minut. Moja tarta była gotowa po 30 minutach. Upieczone ciasto odchodzi lekko od brzegów. Lekko wyrasta ale opada po wyjęciu z piekarnika. Taka jego natura. Odstaw ciasto do ostudzenia i schłodź w lodówce, smakuje wtedy najlepiej.

Przepis na ciasto pochodzi ze szwedzkiego blogu Cookies and Sweets.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *