Magiczne ciasto czekoladowe

Wiem, wiem wszyscy z Was pewnie już znają to magiczne ciasto i to czekoladowe i to w wersji białej. Ja o nim słyszałam bardzo dawno, a że wczoraj miałam gości, więc postanowiłam magiczne ciasto w wersji czekoladowej wypróbować, nie mniej zaskoczyć nowym wypiekiem.

Okazało się, że goście takiego magic cake nie jedli, a nawet o nim nie słyszeli, więc jakiś efekt pozytywnego zaskoczenia był. Dla wszystkich co nie znają magicznego ciasta już wyjaśniam, że jest to ciasto, które podczas pieczenia dzieli się na trzy warstwy. Pierwsza warstwa to delikatny biszkopt. Druga warstwa to czekoladowy mus, a ostatnia przypomina dosyć zwarty budyń. Upiekłam wersję czekoladową tego ciasta i bardzo mi smakowała, zresztą gościom też.

magiczne ciasto czekoladowe

Przepis na magiczne ciasto czekoladowe

Składniki:

na formę tortową o średnicy 25 cm

  • 100 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 115 g masła, stopionego i ostudzonego
  • 1 łyżka wody
  • 4 jajka, oddzielone
  • 4 krople octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 480 ml mleka, temperatura pokojowa

Do dekoracji

przepis na magiczne ciastoPrzygotuj wszystkie składniki i dodawaj według następującej kolejności. Najpierw ubij białka na sztywno z octem i odstaw. Utrzyj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj masło uprzednio ostudzone i wymieszane z zimną wodą. Ucieraj minutę, a następnie dodaj przesianą mąkę z kakao. Połącz z masą ucierając przez 2 minuty.

Następnie dodaj mleko i zmiksuj masę do jej całkowitego rozpuszczenia. Na tym etapie masa jest bardzo rzadka. Teraz dodaj pianę w trzech podejściach. Mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub balonowej trzepaczki.

Tortownicę wysmaruj tłuszczem i dla pewności obłóż aluminiową folią. Masa jest rzadka i może wyciekać. Piecz magiczne ciasto na 140ºC w termoobiegu lub 160ºC bez termoobiegu przez około 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

przepis na magiczne ciasto budynioweJak przystało na ciasto czekoladowe polałam je gęstym, błyszczącym ganaché. A jak czekolada to oczywiście udekorowałam ciasto truskawkami i czerwoną porzeczką.

magiczne ciasto budyniowe czekoladowe

 

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *