Makaron soba z łososiem i warzywami

Lubicie orientalne smaki, to proponuję dzisiaj makaron soba z łososiem i warzywami. Znacie makaron soba? To makaron japoński z mąki gryczanej, a więc bezglutenowy. Jest bardzo smaczny i świetnie zastępuje pszenne czy ryżowe noodles. Ja przyrządziłam go z łososiem i warzywami z dodatkiem tajskiej soi i oleju sezamowego. Jest to bajecznie proste danie, do którego właściwie można wykorzystać dowolne warzywa.

soba z łososiem

Jestem sezonowa i o tej porze mam zawsze szparagi w lodówce, więc nie omieszkałam wkomponować je do makaronu. Dodam jeszcze, że soba z łososiem przyrządza się bardzo szybko. Szybki obiad to duży plus dla makaronu, dlatego często sięgam po niego.

makaron soba z łososiem

Makaron soba

Składniki:

na 4 porcje

225 g soba

500 g fileta z łososia

1 brokuł

200 g szparagów

1 zielona cukinia

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

pęczek kolendry

mała puszka kukurydzy

2-3 łyżki jasnej soi

3 łyżki soku z limonki

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka oleju sezamowego

½ łyżeczki suszonych płatków chili

makaron soba_przepis

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój łososia w kostkę i zrumień. Może być lekko niedosmażony. Wyłóż na talerz i skrop sokiem z limonki. Podziel brokuł na różyczki. Pokrój cukinię  i czosnek w plasterki, podziel szparagi. Na tej samej patelni usmaż warzywa, które powinny być lekko chrupiące. Dodaj rybę, pokrojoną kolendrę, soję, chili i soba. Smaż przez chwilę, aż ryba i makaron będą ciepłe. Na koniec wlej olej sezamowy i delikatnie wymieszaj. Smacznego!

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *