Makaron z bobem, feta i miętą

Makaron z bobem, feta i miętą…Niektóre potrawy są tak proste, że czasami wystarczy wszystkie składniki wymieszać, ugotować makaron, a potem nazwać przepis makaron z bobem, feta i miętą. Mięta na moim balkonie obrodziła zresztą jak wszystkie zioła. Przekonałam się, że mięta świetnie pasuje  nie tylko z zielonym groszkiem ale również i z bobem. Ten sposób na makaron jest dawno przeze mnie wypróbowany. Niezmiernie polecam. Oczywiście możecie wybrać dowolny makaronem. Ja akurat miałam paczkę świeżego pappardelle.

makaron z bobem

Makaron z bobem

Składniki:

2-3 porcje

250 g ugotowanego makaronu, u mnie świeże pappardelle

100 ml wody od makaronu

1 opakowanie sera feta

garść posiekanej mięty i pietruszki

1 łyżka oliwy z oliwek

sól i czarny pieprz, grubomielony

1 łyżka soli

250 g sera mascarpone

otarta skórka z połowy cytryny

2 łyżki włoskich orzechów

garść rukoli

bob

Ugotuj makaron al dente w lekko solonej wodzie. Odcedź ale zachowaj 100 ml wody od gotowania. Wymieszaj odcedzony makaron z oliwą i trzymaj w cieple. Rozpuść mascarpone w małym garnku. Dodaj wodę, posiekaną pietruszkę i miętę, dopraw solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Zagotuj sos, dodaj teraz bób i część pokruszonej feta. Zagotuj  sos. Podziel makaron na talerze na przemian z rukolą  i polej obficie sosem. Posyp orzechami.

makaron

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *