Makaron z brokułami

Dzisiaj ugotowałam makaron z brokułami. Pełny gar pysznego makaronu, w kremowym sosie. Sos do makaronu przyrządziłam z ulubionymi serami. Oprócz brokułów dodałam również pieczarki i szynkę. Makaron doprawiłam oregano i rozmarynem. Gotowe! Praktycznie i szybko. Makaron z brokułami to pyszne danie na kolację. Resztki swobodnie można zapakować w lunchbox do pracy.

makaron z brokułami

Makaron z sosem i brokułami

Składniki:

4 – 6 porcji

1 duży brokuł

250 g pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

po ½ łyżeczce suszonego oregano i rozmarynu

1 łyżka świeżego oregano

250 g gotowanej szynki

1 łyżka oleju

Sos do makaronu

250 ml śmietanki lub mleka

250 g mascarpone

250 g żółtego sera, dojrzałego

sól i pieprz do smaku

1 łyżka musztardy dijon

makaronPokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Przełóż do garnka. Brokuły podziel na różyczki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Pieczarki obierz i przekrój na pół. Podsmaż, po czym dodaj szynkę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Smaż przez 2 minuty. Do cebuli w garnku wlej śmietankę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i zagotuj. Dodaj mascarpone, mieszaj do rozpuszczenia, następnie żółty ser, mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj resztę składników i dopraw sos solą, pieprzem i musztardą. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem. Na koniec posyp makaron świeżym oregano.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *