Makaron z brokułowym sosem i kalafiorem

Chodził za mną makaron, a ponadto dzisiaj w planie był szybki obiad. Miałam w lodówce brokuły i kalafior, paczkę cheddara, więc wymyśliłam brokułowo serowy sos na bazie beszamelu. Kalafiora upiekłam w piekarniku. Miałam zrobić makaron sama, ale kupiłam świeży w sklepie, bo czasowo nie wyrobiłam. Totalna łatwizna, a rozkosz dla podniebienia niesamowita. Oto przepis:

sos do makaronu przepisMakaron z brokułowym sosem i kalafiorem

Składniki:

na 5 porcji

350 g makaronu, u mnie świeże tagliate

1 brokuł

1 kalafior

1 łyżeczka płatków chili i 2 łyżki oliwy do kalafiora

600 ml mleka

200 ml śmietanki, u mnie kremówka

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

50 g masła

2 ½ łyżki mąki

150 g cheddara

sól i pieprz do smaku

2 łyżki prażonych migdałów do posypania

przepis sos do makaronuKalafiora podziel na różyczki, posól i wymieszaj z chili i oliwą.Upiecz lub ugrilluj w piekarniku na 200ºC przez około 25 minut. Na suchej patelni zrumień lekko mąkę, dodaj masło po czym mleko stale mieszając, aby się nie porobiły kluski. Kiedy sos zacznie gęstniej dodaj brokuł podzielony na różyczki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj sos na małym ogniu bez pokrywki przez 15 minut. Dodaj rozdrobniony cheddar, tymianek i śmietankę, dopraw solą i pieprzem.

Ugotuj makaron al dente i wymieszaj z sosem i częścią pieczonego kalafiora. Resztę kalafiora wraz z prażonymi migdałami posyp danie.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *