Makaron z pesto, boczkiem i feta

Nie ma nic prostszego jak makaron na obiad. Sięgam po niego bardzo często. Od czasu do czasu kupuję świeży makaron ze sklepiku z włoskimi specjałami ale jak mam czas skuszę się na zrobienie domowego makaronu. Włosi potrafią robić makaron, trzeba im to przyznać. Nie ukrywam, że makaron, który kupuję kosztuje swoje to jednak smakuje wybornie i jest warty każdej wydanej złotówki.

Inspiracją do dzisiejszego makaronu jest makaron z twarogiem i boczkiem. Pamiętam ten makaron z dzieciństwa i przyrządzam go na różne sposoby. Dzisiaj kolejna interpretacja tego dania, a mianowicie makaron z pesto, boczkiem i feta. Danie jest bardzo pożywne i wysokokaloryczne, więc zaspokoi nawet największego głodomora.  Dla smakoszy ryb polecam to danie z łososiem. Makaron z pesto przyrządzam również ze szwedzkimi klopsikami.

przepis na makaronDo makaronu przygotowałam pesto ze szpinaku, bazylii i migdałów. Uważam, że domowe pesto smakuje najlepiej, a poza tym można zmiksować pesto według własnego uznania. Raczej się nie spotkałam ze szpinakowym pesto czy z pesto z jarmużu w sklepie, a Wy?

Przepis na makaron z pesto, boczkiem i feta

Składniki:

na 4 porcje

  • 350 g domowego makaronu, suchego 250 g
  • 200 ml pesto
  • 200 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 150 g sera feta, u mnie kozi
  • 1 opakowanie koktajlowych pomidorków

Pesto szpinakowe

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku, około 100 g
  • garść liści bazylii
  • 100 g migdałów
  • 50 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy, w zależności od konsystencji można dolać więcej
  • sól do smaku

makaron z pesto

Jeśli wolisz domowe pesto zacznij od jego przyrządzenia. Poszatkuj liście szpinaku i bazylii. Umieść w blenderze. Dodaj grubo posiekane i uprażone migdały ze skórką, obrany czosnek i oliwę. Zmiksuj i dodaj starty parmezan, a potem dopraw solą.

Ugotuj makaron al denne w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Wymieszaj z pesto. Boczek usmaż na patelni, po czym ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wymieszaj makaron z boczkiem, pokruszoną feta i przekrojonymi na pół pomidorami. Podawaj na gorąco.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *