Makaron z sosem z tuńczyka i estragonem

Koleja propozycja na szybki obiad– pasta. Od dawna przymierzałam się zrobić sos do makaronu na bazie tuńczyka, pomidorów i ziół . Właśnie niedawno jadłam u znajomych makaron z sosem z tuńczyka, który mi bardzo smakował. Postanowiłam więc sama taki sos ugotować.

Ta potrawa zresztą jak prawie każdy makaron z sosem jest szybka do zrobienia, a większość produktów do niej znajdzie się w każdej spiżarni. Obiad czy kolacja wybierzcie sami.

Przepis na makaron z sosem z tuńczyka

Składniki:

na 5 porcji:

  • 2 puszki tuńczyka z puszki w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 anchois
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 puszki pokrojonych pomidorow (400g)
  • 250 g makaronu, waga sucha
  • 2 dl parmezanu, drobno startego
  • ½ łyżeczki suszonego estragonu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Wrzuć  tuńczyka podzielonego na małe kawałki na patelnie z odrobiną oleju. Posyp płatkami chili i suszone oregano i dodaj rozgniecione sardele (anchois).
  • Smaż wszystko przez 2 minuty, następnie wlej zmiksowane pomidory.
  • Gotuj sos pod pokrywką przez 15 minut.
  • Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedz .
  • Wyrzuc makaron do głębokiej, szerokiej miski i posyp suszonym estragonem i startym parmezanem. Wlej sos do makaronu i wymieszaj wszystko razem. Niech makaron postoi 2 minuty, aby wciągnął sos.

Podawaj makaron posypany dodatkowo parmezanem i listkami świeżego oregano.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *