Drożdżowy makowiec zawijany

Uwielbiam drożdżowy makowiec zawijany. W tym przepisie na ciasto drożdżowe zamiast mleka dodałam sok i otartą skórkę z jednej pomarańczy. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne i puszyste. Makowe nadzienie zrobiłam wcześniej. Część wykorzystałam w przepisie na makowiec na kruchym spodzie, a resztę do dzisiejszej strucli.


przepis na makowiec zawijanyMakowiec zawijany pomarańczowy

Składniki:

na 1 makowiec

Ciasto drożdżowe

250 g mąki

15 g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

½ łyżeczki waniliowej pasty

100 ml soku z pomarańczy i otarta skórka z 1 pomarańczy

1 żółtko

30 g miękkiego masła

szczypta soli

Nadzienie makowe

500 g masy makowej z tego przepisu

2 białka

Lukier

100 ml cukru pudru

1 łyżka soku z pomarańczy

mak do posypania

przepis na makowiecRozetrzyj drożdże z cukrem. Dodaj sok, żółtko, wanilię i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Dodaj sól i masło. Gotowe ciasto jest bardzo puszyste i odchodzi od boków naczynia. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. przygotuj makową masę według przepisu. Ubij białko i wymieszaj z gotową masą makową. Rozwałkuj drożdżowe ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Rozłóż równomiernie mak zostawiając wolne brzegi. Zwiń ciasto w rulon, a następnie owiń luźno w papier do pieczenie. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz makowca na na 175ºC na termoobiegu przez około 30 minut. Wyjmij makowiec z piekarnika i i po lekkim ostudzeniu polukruj i ewentualnie posyp makiem. Pokrój makowca po całkowitym ostudzeniu.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *