Makowiec na kruchym spodzie

Kolejne świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć to makowiec. Dzisiejszy przepis to makowiec na kruchym spodzie z mnóstwem dobroci w makowej masie. Jeśli więc nie macie ochoty robić tradycyjnej strucli makowej to polecam również makowiec japoński z jabłkiem, a dla miłośników sernika i makowca w jednym polecam tak zwanego seromaka.

Do makowca użyłam gotowego zmielonego maku. Tym razem postanowiłam zalać mak mlekiem, aby masa stała się bardziej wilgotna. Zawsze przyrządzam więcej masy makowej niż potrzebuję w danej chwili. Tak było i tym razem, bo na pewno się jeszcze pokuszę o nie jednego makowca na tegoroczne święta.

makowiec na kruchym spodzieMakowiec na kruchym cieście

Składniki:

na okrągłą formę o średnicy 26 cm

Masa makowa podstawowa

400 g zmielonego maku z paczki

400 ml mleka

100 g masła

50 muscovado cukru

50 g brązowego cukru

150 ml miodu

1 łyżeczka waniliowej esencji

100 rodzynek

50 suszonych moreli, pokrojonych w kostkę

Kruche ciasto

150 g masła, zimnego

2 łyżki kakao

180 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g muscovado cukru

50 g cukru

Masa makowa

600 g masy makowej podstawowej

100 g gorzkiej czekolady

100 g suszonych śliwek namoczonych w whisky lub w wodzie

100 g orzechów pecan, pokrojonych

3 jajka + 1 białko

10 krówek, u mnie domowej roboty, tutaj przepis

masa makowa receptZacznij od masy makowej. Wysyp mak do miski, wlej mleko i wymieszaj. Mleko całkowicie wsiąknie w mak, a mak będzie wilgotny jak po ugotowaniu. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cukier i miód i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj rodzynki, morele i wanilię i smaż przez minutę. Dodaj teraz cały mak i smaż cały czas mieszając. Przełóż masę do pojemnika i ostudź. Z tej porcji otrzymałam dokładnie 1,1 kg masy makowej. Masę można przechować przez kilka dni w lodówce lub zamrozić.

Świąteczny makowiecSuche składniki na kruche ciasto przełóż do miski. Dodaj zimne masło w kawałkach i palcami rozcieraj składniki aż powstanie kruszonka. Dwie trzecie kruszonki wysyp na dno okrągłej formy wyłożonej pergaminem. Podpiecz spód przez 15 minut w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu.

Do ostudzonej masy makowej dodaj posiekane orzechy pekan, czekoladę i pokrojone śliwki. Ubij lekko jajka z dodatkowym białkiem i wymieszaj z masą makową. Na podpieczony spód pokrusz część krówek, a następnie wyłóż masę makową. Wygładź powierzchnię i posyp resztą krówek i kruchego ciasta. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz dalej przez 30 minut. Wyjmij makowiec z piekarnika i ostudź.

Polewa karmelowa

3 łyżki cukru

2 łyżki miodu

¼ łyżeczki cynamonu

200 ml śmietanki, u mnie 38%

przepis na makowiecPrzygotuj karmelową polewę. Wszystkie składniki umieść w małym rondelku i gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Masa powinna lekko zgęstnieć. Polej makowca polewą i poczekaj  z krojeniem aż karmel trochę zastygnie.

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *