Makowiec na kruchym spodzie to mój kolejny świąteczny wypiek. Ciasto z makiem piekę często, bo bardzo je lubię. Na święta pojawia się ono obok sernika i piernika. Czasami piekę makowiec drożdżowy zawijany. Lubię też połączenie maku z serem, czyli seromak. Może to i oszczędność czasu, ale idea dwa ciasta w jednym bardzo mi się podoba. Zresztą seromak jest naprawdę dobry.
W tym roku postawiłam na makowiec na kruchym spodzie. Spód do makowca zrobiłam według tego przepisu. To nieco nietypowe kruche ciasto świetnie pasuje do wypieków z miękkim nadzieniem, takim jak owoce, dżem, czy mak.
Uwielbiam, kiedy w masie makowej jest dużo bakalii jak w tym przepisie na makowiec bakaliowy. W tym przepisie postawiłam jednak na owoce i dodałam jabłka oraz czerwoną borówkę. Ciasto z makiem jest bardzo słodkie, ale dodatek owoców cudownie przełamuje słodycz.
Ważnym świątecznym akcentem makowca jest oczywiście dekoracja. Ciasto polukrowałam tradycyjnym lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy. Dodatkowo posypałam kandyzowaną skórką z pomarańczy. Trudno się oprzeć takiemu makowcowi, prawda?
Makowiec na kruchym spodzie
20 cm x 30 cm
Składniki:
140 g masła, zimnego
100 g cukru
180 g mąki tortowej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Masa makowa
250 g maku zmielonego i namoczonego w 200 ml mleka
100 g masła
200 g cukru
5 jajek
2 jabłka, małe
100 g czerwonej borówki
4 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki amaretto
50 g rodzynek
Lukier
300 g cukru pudru
sok z jednej małej pomarańczy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać mąkę, cukier, wanilię i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zmiksować aż utworzy się kruszonka. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Ciasto jest dosyć lepkie, ale takie ma być. Owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszysto. Dodać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Następnie dodać mak, zmielone migdały, proszek do pieczenia i krótko zmiksować. Jabłka zetrzeć na tarce. Dodać do masy makowej wraz z borówką i rodzynkami. Na koniec ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
Wyłożyć kruche ciasto na dno formy, u mnie wyłożonego papierem do pieczenia. Na wierzch spodu wyłożyć masę makową, wygładzić powierzchnię i wstawić makowiec do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piec ciasto przez około 50 minut.
Utrzeć cukier puder dolewając po trochu soku z pomarańczy. Dolać tyle soku aby lukier był gęsty lub wedle uznania.
Ostudzony makowiec polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Pokroić ciasto w kostkę. Smacznego!