Marchewkowe burgery z orzechami

Marchewkowy burger z orzechami

Po wczorajszych walentynkowych słodkościach z przyjemnością przyrządziłam  marchewkowe burgery z ziemnymi orzeszkami. Całkiem jarskie burgery, mało tego nawet bezglutenowe, bo nie zawierają maki. Zamiast maki użyłam zmielonych migdałów.

Marchewkowe burgery to również super danie dla miłośników LCHF, które można wzbogacić o tłusty śmietankowy sos. Ja się zadowoliłam marchewkowymi burgerami z sosem czosnkowym na jogurcie.

marchewkowe burgery

 

Przepis na marchewkowe burgery z orzechami

Składniki:

6 burgerów

  • 600-700 ml startej marchewki, nie ubijaj
  • 2 jajka
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 2 łyżki mleka
  • 200 ml orzeszków ziemnych, (użyłam niesolone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml zmielonych migdałów
  • 1 mała czerwona chili
  • sol do smaku i ewentualnie pieprz

Wykonanie:

  • Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Siemie lniane namocz w mleku na kilka minut aby napęczniały.
  • Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest wciąż za rzadkie dodaj zmielonych migdałów.
  • Formuj marchewkowe burgery o średnicy 10 cm i smaż na małym ogniu po obu stronach.

jarskie burgery z marchewki

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *