Marchewkowe ciasteczka z kremem

Miałam ochotę na marchewkowe ciasto ale pomyślałam, że spróbuję upiec marchewkowe ciasteczka przełożone kremem. Ciasteczka wyszły super, z dodatkiem mąki grahamki i masła. Przysłowiową kropką nad i w ciasteczkach jest krem, który zrobiłam z orzechów cashew. Od dawna czaiłam się na ten wegański krem, a piekąc marchewkowe ciasteczka od razu o nim pomyślałam. Spróbujcie zrobić sami taki orzechowy krem, bo jest naprawdę bardzo dobry.

ciastka marchewkowe Marchewkowe ciasteczka z pistacjami i cashew kremem

Składniki:

Ciasteczka

na 24 sztuki

50 g utartej marchewki

4 łyżki cukru

4 łyżki brązowego cukru

1 jajko

150 g mąki + 30 g mąki grahamki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

50 g miękkiego masła

1 łyżka oleju

1 łyżeczka cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych

marchewkowe ciastkaWymieszaj wszystkie suche składniki w misce, po czym dodaj miękkie masło, olej, jajko i utartą marchewkę. Połącz wszystko w jedną całość. Ciasto będzie lekko klejące ale swobodnie można je nakładać łyżką na i formować w miarę okrągłe ciasteczka. Układaj ciastka na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym 175ºC piekarniku na termoobiegu przez około 15 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.

Krem z orzechów nerkowca (cashew)

150 g orzechów cashew

1 łyżka kokosowego oleju, rozpuszczonego

1- 2 łyżki miodu

½ łyżeczki waniliowej pasty

½ łyżeczki soku z cytryny

krem cashew

Namocz orzechy cashew w zimnej, przegotowanej wodzie najlepiej przez noc. Wrzuć do blendera wraz z resztą składników i zmiksuj na puszysty krem. Posmaruj ciastka kremem i złącz. Ciastka z kremem trzeba przechowywać w lodówce, natomiast bez kremu w suchym miejscu, zamknięte w pudełku.

Polecam również ciastka owsiane z kardamonem, a dla smakoszy czekolady ciasteczka czekoladowe z nadzieniem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *