Marokański tagine z kurczakiem i suszonymi owocami

Kurczak chodził za mną już jakiś czas. W końcu zdecydowałam, że ugotuję tagine. Tagine to marokański sos na ogół z mięsem, gotowany w specjalnym naczyniu z kominkiem. U mnie z powodzeniem tą funkcję spełnia woke. Bardzo lubię arabską kuchnię, bo podobnie jak kuchnia perska jest bardzo aromatyczna i w miarę pikantna. Na blogu mieliście już okazję przeczytać, a może i skorzystać z przepisu na wołowy tagine w dwóch wersjach. Pierwsza to wołowy tagine z wędzonymi śliwkami, a druga to również tagine wołowy  ale z piżmową dynią i szafranem.

Jak widzicie tagine można przyrządzić również z kurczakiem. Doskonale smakuje zarówno z ryżem jak i couscous. Ostatnio używam pełnoziarniste couscous i z takim właśnie podałam tagine.

Marokański tagine z kurczakaMarokański tagine z kurczakiem i suszonymi owocami

Składniki:

5-6 porcji

10 odfiletowanych pałek z kurczaka

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 ½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubomielonego

2 łyżeczki papryki w proszku

0,5 g szafranu

2 puszki pokrojonych pomidorów

2 cebule

1 główka czosnku

2 łyżki oleju do smażenia

2 łyżki miodu

100 g suszonych moreli

60 g rodzynek

przepis na tagineTagine smakuje najlepiej jeśli mięso zamarynujesz najlepiej na noc. Połącz wszystkie przyprawy  z łyżeczkę soli. Wymieszaj i natrzyj kurczaka. Wstaw do lodówki na noc lub marynuj przynajmniej 1 godzinę. Suszone morele i rodzynki zalej 200 ml ciepłej wody.

Pokrój cebulę w kostkę. Podziel czosnek na ząbki, obierz i pokrój drobno. Zeszklij cebulę i czosnek na oleju. Dodaj zamarynowane mięso i pomidory. Zagotuj po czym zmniejsz temperaturę i gotuj tagine, aż kurczak będzie miękki, około 50 minut. Po 20 minutach gotowania dodaj owoce wraz z wodą i miód oraz dopraw tagine solą wedle smaku.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *