Czekoladowe brownies z marshmallows i keksami

codojedzenia

Mój następny domowy wypiek to marshmallows brownies. Do czekoladowego ciasta dodałam pokruszone keksy typu digestive oraz solone keksy deserowe. Polecam mieszać solone z czekoladą czy innymi słodkościami, oczywiście w umiarze. To jeszcze jedna cecha kuchni szwedzkiej, a mianowicie sól i cukier w duecie. Ale to jeszcze nic! Ulubionym cukierkiem Szwedów są tzw. czarne gumki, czyli lakrits, które produkuje się z korzenia lukrecji gładkiej, przypominającej smakiem anyż. Anyż, cukier i sól to kombinacja, której ja do tej pory nie mogę strawić!

Na szczęście są smaczniejsze słodycze od lakrits, a marshmallows brownies do nich z pewnością należą!

Przepis na marshmallows brownies z keksami ( 16 porcje)

Składniki:

  • 230 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 dl cukru
  • 1 ½ dl brązowego cukru (brunfarin)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, proszek
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki waniljowgo cukru
  • 125 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 10 herbatników lub lekko solonych keksów deserowych
  • 16 dużych marshmallows

Wykonanie:

  • Pergaminem wyłóż foremkę w kształtcie prostokąta o wymiarach 25cm x 35cm.
  • Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodaj obydwa cukry, kawę i wymieszaj . Zdejmij z ognia.
  • Dodaj jaja, jedno po drugim, mieszając energicznie.
  • Przesiej mąkę i kakao i wymieszaj z czekoladową masą.
  • Na koniec dodaj pokruszone ciastka. Wlej ciasto do formy i poukładaj marshmallows na wierzchu ciasta.
  • Piecz brownies w 160 º C (termoobieg), około 30 – 35 minut.
  • Sprawdz za pomocą patyczka czy ciasto jest prawie suche.
  • Niech ciasto schłodzi się w formie. Schłodzone ciasto latwiej się kroi.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *