Marynata do kurczaka ananasowo kokosowa

Pogoda dopisuje, sezon grillowy w pełni, więc marynata do kurczaka na pewno się przyda. To dzięki marynacie mięso z grilla jest kruche i soczyste. Marynata do kurczaka na bazie soku z ananasa i kokosowego mleka sprawia, że grillowane mięso z  kurczaka zwłaszcza pierś są niesamowicie soczyste i aromatyczne. Grillowe dodatki jak surówka z młodej kapusty, pieczony ananas czy kokosowy ryż idealnie pasują do grillowanego kurczaka.

marynata do kurczaka

Marynata do kurczaka

Składniki:

800 g piersi z kurczaka

Marynata

¾ puszki kokosowego mleka, puszka 400 ml

sok z ananasa, puszka 400 g

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

sok i otarta skaórka z 1 cytryny

3 łyżki soi

2 łyżki ketchupu

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka papryki w proszku

1 łyżeczka mielonego imbiru

Dodatkowo

ryż z berberysem

utarta marchewka

krążki czerwonej cebuli

kolendra do posypania

drewniane patyczki do grillowania

Surówka z młodej kapusty

300 g młodej kapusty

2 łyżki oleju arachidowego

1-2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka ryżowego octu

1 łyżeczka soku z limonki

czarny pieprz do smaku

marynata do kurczaka grillPokrój mięso na małe kawałki. W pojemnej misce wymieszaj składniki na marynatę. Dodaj mięso do marynaty i wymieszaj. Przykryj folią i odstaw na godzinę lub marynuj przez noc. Namocz drewniane patyczki w wodzie.

Ugotuj ryż według przepisu (kliknij w link powyżej) ale nie dodawaj szafranu. Wodę na ryż wymieszaj z resztą kokosowego mleka. Dalej postępuj jak w przepisie.

Przygotuj surówkę. Poszatkuj kapustę i wymieszaj z resztą składników.

Nabij mięso na szpikulce i ugrilluj na rozgrzanym grillu. Ugrilluj również krążki ananasa.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *