Marynowane żeberka wieprzowe z piekarnika

Marynowane żeberka wieprzowe z piekarnika. Do tego przepisu podchodziłam już kilka razy, ale dopiero teraz udało mi się przygotować żeberka tak jak należy. Dobrze przypieczone, mięciutkie i błyszczące od skarmelizowanej marynaty. Takim żeberkom nikt się nie oprze…

marynowane żeberka wieprzowe z piekarnika

Najlepsze są żeberka z dużą ilością mięsa. Należy je poporcjować tak aby w każdym kawałku mięsa była jedna kostka. Zazwyczaj przeznaczam 6- 8 porcji na osobę. Dobre żeberka to oczywiście smaczna i aromatyczna marynata przygotowana na bazie soku owocowego, soi, jogurtu lub pomidorów. U mnie dzisiaj słodka zalewa z ananasa, zaostrzona chili i czosnkiem. Żeberka marynuję przez całą noc. Są wtedy najlepsze!

Przepis na marynowane żeberka wieprzowe

Składniki:

  • 1,6 kg wieprzowych żeberek
  • 150 ml japońskiej soi
  • 200 ml zalewy z ananasa lub soku
  • 1 msk soku z cytryny
  • 3 łyżki golden syropu, lub miodu
  • 4 czerwone chili, pokrojone w krązki
  • 4 ząbki czosnku, duże i przepuszczone przez praskę
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu 

Wykonanie:

  • Umyte i osuszone żeberka podziel na porcje tak aby każda zawierała jedną kostkę. Włóż je do szczelnego woreczka foliowej.
  • Przygotuj marynatę z podanych składników i dodaj do żeberek. Zamknij szczelnie woreczek i marynuj żeberka w lodówce przez noc.
  • Marynowane żeberka ułóż na blaszy i piecz w piekarniku na 140ºC (termoobieg) od 1,5 do  2 godzin, w zależności grubości żeberek.
  • Odcedź marynatę, zagotuj i polewaj  nią żeberka podczas pieczenia.

marynowane żeberka wieprzowe

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *