Filet wieprzowy na zimno

W tym roku na Wielkanoc zrobiłam bufet. Jedną z przekąsek był marynowany filet wieprzowy na zimno. Super danie, które można przygotować wcześniej za nim przyjadą goście. Mięso udało mi się, Było bardzo delikatne i różowe w środku. Ostra marynata sprawiła, że mięso „dochodziło” powoli.

Składniki:

  • 500 g filetu wieprzowego
  • sól i przyprawy wedle smaku

Marynata

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  •  1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona chili, drobno posiekana
  • 1 mała zielona chilli, drobno posiekana
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki świeżego tymianku

Wykonanie:

  • Umyj i osusz mięso. Natrzyj solą i przyprawami i podsmaż na patelni z każdej strony.
  • Włóż  mięso do piekarnika i wbij termometer w najgrubszą część filetu. Temperatura mięsa powinna wynosić 60 º C. Piecz filet wieprzowy w temperaturze 120 ° C ,ok0ło godziny.
  •  Wymieszać wszystkie składniki do marynaty. Wyjmij  mięso  i jeszcze gorące wymieszaj z marynatą.
  • Włóż w podwójną plastikową torebkę i marynuj mięso co najmniej 4 godziny. Najlepiej przez noc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *