Marynowany kurczak na patyku z polentą

Co dziś na obiad? Myślałam, myślałam i wymyśliłam, marynowany kurczak na patyku z zapiekaną polentą. Poranny przegląd lodówki, a potem szybka rundka na rowerze do pobliskiego sklepu, chwila przy garnku z gotującą się polentą, marynowanie piersi z kurczaka… Szybko, nawet powiedziałabym ekspresowo działałam, a to tak zawsze jeśli coś nowego chodzi mi po głowie.

Lubicie polentę? Ja bardzo! Dzisiaj przyrządziłam polentę z serem cheddar, pietruszką i paprykową salami. Całość zapiekłam w piekarniku (nastawiłam na grilla). Kurczak fajnie smakuje z salami, więc to danie to strzał w dziesiątkę.

kurczak na patyku z polenta

Przepis na marynowany kurczak na patyku z polentą

Składniki:

Kurczak na patyku

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 1 mały por, pokrojony w krążki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 100 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czerwone cebule

marynowany kurczak grillowany na patyku

Wszystkie składniki na marynatę oprócz czerwonej cebuli wymieszaj. Pokrój kurczaka na małe kawałki i wymieszaj z marynatą. Marynuj  kurczaka najmniej przez godzinę lub przez noc. Nabij kurczaka na przemian z cebulą na drewniane patyczki, namoczone w wodzie. Grilluj około 3 minut na grillu lub patelni grillowej.

Zapiekana polenta z salami

  • 175 ml polenty
  • 750 ml wody, lekko osolonej
  • 150 g salami, u mnie z papryką
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g masła
  • 4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
  • 200 g ostrego sera pokrojonego w kostkę, u mnie cheddar
  • 100 ml startego parmezanu + 2 łyżki do posypania

pieczona polenta

Zagotuj wodę i mieszając wsypuj powoli polentę. Gotuj polentę przez około 5 minut, aż masa będzie dosyć gęsta. Dodaj masło i wymieszaj. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę salami i smaż przez chwilę. Dodaj cebulę i salami do polenty, wymieszaj, a następnie dodaj parmezan i cheddar. Wymieszaj dokładnie i przełóż  polentę do formy. Zapiecz w piekarniku (grill) przez 15 minut. Odstaw na 10 minut do stężenia.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *