Maślane bułeczki z borówką i dulce de leche

Dzisiaj u mnie drożdżowe maślane bułeczki z kwaśną borówką i bardzo słodkim dulce de leche. Wspaniała kombinacja, zachęcam do wypróbowania. Do tego ciasto drożdżowe pachnące świeżo zgniecionym kardamonem… wspaniałe aromaty! No i jak tu nie kochać piec!

Maślane bułeczki z dulce de leche i borówkami

Czerwona borówka znana w Szwecji pod nazwą lingon jest bardzo popularnym, dzikim owocem, na które sezon właśnie dobiegł końca. Borówka jest bardzo kwaśna i wspaniale pasuje do różnych wypieków ale nie tylko. Szwedzi jedzą swoje köttbullar czy kålpudding z dżemem z borówki.

drożdżowe maślane bułeczki

Przepis na maślane bułeczki z borówką i dulce de leche

Składniki:

na 24 maślane bułeczki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 – 300 ml mleka
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru, czubate
  • 800 ml mąki
  • ½ łyżeczki kardamonu, zgniecionego w mozdzierzu
  • szczypta soli
  • 100 ml czerwonej borówki
  • 1 mała puszka dulce de leche
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże i cukier. Dodaj mąkę, jajko i zarób elastyczne ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone i ostygnięte masło. Pozostaw ciasto drożdżowe do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Wytnij kółka, każde napełnij łyżeczką dulce de leche i borówkami. Ja użyłam mrożonych borówek. Uformuj w miarę okrągłe bułeczki. Przykryj ściereczką i pozistaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Piecz maślane bułeczki na 225ºC (termoobieg) przez 12 minut. Ostudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.

bułeczki maślane

Maślane bułeczki to wspaniałe śniadanie czy podwieczorek. Polecam rówież maślane rogaliki z serkiem brie.

Przepis dodaję do listopadowej listy u Wisły Na zakwasie i na drożdżach

 

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *