Dzisiaj u mnie drożdżowe maślane bułeczki z kwaśną borówką i bardzo słodkim dulce de leche. Wspaniała kombinacja, zachęcam do wypróbowania. Do tego ciasto drożdżowe pachnące świeżo zgniecionym kardamonem… wspaniałe aromaty! No i jak tu nie kochać piec!
Czerwona borówka znana w Szwecji pod nazwą lingon jest bardzo popularnym, dzikim owocem, na które sezon właśnie dobiegł końca. Borówka jest bardzo kwaśna i wspaniale pasuje do różnych wypieków ale nie tylko. Szwedzi jedzą swoje köttbullar czy kålpudding z dżemem z borówki.
Przepis na maślane bułeczki z borówką i dulce de leche
Składniki:
na 24 maślane bułeczki
- 25 g świeżych drożdży
- 250 – 300 ml mleka
- 80 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru, czubate
- 800 ml mąki
- ½ łyżeczki kardamonu, zgniecionego w mozdzierzu
- szczypta soli
- 100 ml czerwonej borówki
- 1 mała puszka dulce de leche
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże i cukier. Dodaj mąkę, jajko i zarób elastyczne ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone i ostygnięte masło. Pozostaw ciasto drożdżowe do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Wytnij kółka, każde napełnij łyżeczką dulce de leche i borówkami. Ja użyłam mrożonych borówek. Uformuj w miarę okrągłe bułeczki. Przykryj ściereczką i pozistaw do wyrośnięcia na 20 minut.
- Piecz maślane bułeczki na 225ºC (termoobieg) przez 12 minut. Ostudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.
Maślane bułeczki to wspaniałe śniadanie czy podwieczorek. Polecam rówież maślane rogaliki z serkiem brie.
Przepis dodaję do listopadowej listy u Wisły Na zakwasie i na drożdżach
16 komentarzy
Uwielbiam takie bułeczki ,wspaniałe ,pozdrawiam.
O dziękuję!
borówki <3
Wyglądają nieziemsko i przydałaby się taka jedna bułeczka do porannej kawki, którą mam właśnie przed sobą;-)
Marzenko pożarłam dwie w mgnieniu oka, a mój kubek porannej kawy to raczej kubełek…
wyglądają na takie lekkie, puchate-jak chmurki!
Mniam… ta masa dulce de leche kusi stokroć! ;D
Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia, boskie musiały być :)
To połączenie wykorzystam do niejednego wypieku!
Prezentują się przepysznie…. ale bym zjadła taką bułeczkę
Dziękuję!
ale ładne buleczki i jeszcze z takimi smakowitościami w środku
Mąki ma być na pewno 800 ml czy 800 g ? Wole zapytać przed robieniem :)
Około 800 ml w zależności od rodzaju mąki.Ciasto musi być bardzo elastyczne
Buleczki same sie usmiechaja ,wyrosniete i puchate,,piekne!
Pozdrawiam!
Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie
[…] Butter Buns Butter buns stuffed with lingonberries and dulce de leche. (in Polish with translator)For full “Butter Buns” recipe click here […]