Maślane ciasteczka z malinowym dżemem

Wczoraj klasa Philipa piekla maslane ciasteczka z malinowym dzemem, a ze dzieci duzo bylo wiec po jednym ciastku, co wzbudzilo ogolne niezadowolenie. Kazde dziecko dostalo karteczke z przepisem. A ze dzisiaj prawie mrozilo w Göteborgu, wiec siedzielismy w domku i wypiekalismy ciasteczka z podwojnej ilosci skladnikow.

Philip byl w siodmym niebie i dzielnie mi pomagal. Ciasteczka wyszly super.

Przepis na maslane ciasteczka z malinowym dzemem

Składniki:

20 sztuk

  • 200 g masła
  • 1 dl cukru
  • 5 dl mąki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 dl malinowego dzemu

Wykonanie

  •  Utrzyj masło z cukrem. Dodaj po trochu mąke. Zagnić lekko ciasto.
  • Kształtuj małe kulki (30g) i płaszcz rekoma. Zrob male wglebienie na srodku kazdego ciastka.
  • Przetrzyj dzem przez sito, aby sie pozbyc pestek i kliknij na srodeku ciastka.
  • Ułóż ciasteczka na blasze wylozonej papierem do pieczenia
  • Piecz ciasteczka na 160 ºC (termoobieg) przez 15 minut na środkowej czesci piekarnika.

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *