Maślane rogaliki z serem brie

Śniadanie czy na pikinik… uwielbiam te maślane rogaliki, nadziewane serem brie i posypane migdałowymi płatkami. Trochę winogron, świeżo zaparzona kawa i jeszcze cieplutkie rogaliki to przysmaki na dobry dzień.

Przepis na maślane rogaliki (24 sztuki)

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 13 dl pszennej mąki
  • 50 g masła
  • 5 dl mleka, ciepłego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu

Nadzienie

  • 100 g sera brie
  • 50 g migdałowych płatkow

Wykonanie:

  • Roztop masło i dodaj mleko. Mleko podgrzej do 37 ° C.
  • Pokrusz drożdże do miski, wlej mleko. Kiedy drożdże już się rozpuszczą dodaj większość mąki, sól i miód i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj resztę mąki, dosyp jeżeli ciasto jest za bardzo lepkie. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy asystenta.
  • Ciasto powinno być bardzo mięciutkie, ale nielepkie.
  • Zostaw do wyrośnięcia na 40 minut w cieple i pod przykryciem.
  • Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj na okrąkłe placki. Wytnij 6 trójkątów z każdego placka, ułóż ser brie i zwijaj rogaliki rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.
  • Zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
  • Piecz w temperaturze 250 ° C (piekarnik z termoobiegiem), około 10-12 minut.

Nadziewane rogaliki to wspaniałe drożdżowe rogaliki.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *