Meksykańska zapiekanka z quinoa i przepis miesiąca

Dzisiaj na ostro! W menu meksykańska zapiekanka z czarnej fasoli, quinoa i kurczaka. Obiad jednogarnkowy i bardzo łatwy do przyrządzenia. Quinoa czyli komosa ryżowa jest bardzo popularna w mojej kuchni. Używam quinoa często do sałatek na ciepło, zup, na śniadanie, do pieczenia ale również na sypko zamiast ryżu czy ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w polskich  sklepach, choć większość z Was pewnie nie wie jak ją wykorzystać. Zapraszam więc wszystkich wielbicieli i znawców komosy ryżowej na przepis miesiąca z quinoa. Zasada jest prosta, gotujemy czy pieczemy z quinoa jako jednym ze składników. Przepisy na quinoa powinny być opatrzone bannerem przepis miesiąca. Możecie je dodawać w komentarzach do tego wpisu.

Zapiekanka z czarnej fasoli, białej quinoa i kurczaka to kolejne danie z tymi bardzo zdrowymi nasionami. Przyprawiłam je na ostro, a rzymski kmin i kolendrę jak zwykle uprażyłam i zgniotłam w moździerzu. Zapach podgorących przypraw jest niesamowitych. Chyba się domyślacie, że taka zapiekanka jest niepowtarzalna w smaku

zapiekanka przepisMeksykańska zapiekanka z quinoa

Składniki:

4 – 5 porcji

160 g białej quinoa (komosa ryżowa)

500 g kurczaka, u mnie odfiletowane udka

100 g czarnej fasoli

1 cebula

4 ząbki czosnku

½ l buljong z kurczaka

1 łyżka pomidorowego przecieru

1½ łyżeczki sambal oelek

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżki oleju

2 łyżeczki nasion rzymskiego kminu

1 łyżeczka nasion kolęndry

1 łyżeczka płatków wędzonej chili

100 g sera cheddar, utartego

100 g papryki, w różnych kolorach

szczypiorek do popisania

tortilla do podania

zapiekanka z quinoaCzarną fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień ugotuj fasolę w lekko osolonej wodzie i odcedź. Wypłucz komosę ryżową w zimnej wodzie, pocierając nasiona między palcami.  Wysyp quinoa na żaroodporne naczynie. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Przełóż do naczynia. Pokrój mięso kurczaka na małe kawałki i zrumień na oleju. Zrumień przyprawy przyprawy i zgnieć w moździerzu wraz z płatkami chili. Przyprawy, kurczaka i fasolę dodaj do quinoa i cebuli i wymieszaj. Do gorącego  bulionu dodaj pomidorowy przecier i sambal oelek. Wymieszaj i wlej bulion do naczynia. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu i bulion. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC i piecz zapiekankę przez około 35 minut. Pokrój paprykę w paski i ułóż na zapiekance. Posyp cheddarem i zapiecz przez 5 minut.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *