Mięciutkie klopsiki i bulgur z jabłkiem

saładka bulgur köttbullarDzisiaj moje dzieci miały ochotę na köttbullar czyli szwedzkie klopsiki. Jak zwykle stworzyłam nowy przepis i całkiem smaczny. Ostatnio oglądałam top chef w wersji amerykańskiej i tam akurat natrafiłam na klopsiki z ciecierzycą, które ponoć rozpływały się w ustach. Nie wiem czy to zasługa mąki cieciorki, bo moje klopsiki też wyszły mięciutkie i bardzo puszyste.

Klopsiki wykorzystałam do sałatki na ciepło z kaszy bulgur i jabłka smażonego z cebulą. Jeszcze trochę kolorowej sałaty, pokruszonej fety i apetyczny obiad gotowy. Uwielbiam sałatki na ciepło, a i reszta rodzinki też nie gardzi.

Przepis na klopsiki z cieciorką

Składniki:

4 porcje

500 g mielonego, u mnie 50/50 wieprzowo wołowe

1 żółtko

1 dl śmietanki, u mnie 36%

1 łyżka z czubkiem mąki cieciorki

½ łyżeczki suszonego oregano

sół i pieprz do smaku

2 łyżki startej cebuli

olej + 1 łyżka masła do smażenia

Wszystkie składniki na farsz wymieszaj w misce. Dodaj mięso i dokładnie połącz. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Formuj małe, u mnie 30 gramowe klopsiki i smaż cały czas potrząsając patelnią i polewając tłuszczem.

Bulgur z jabłkiem

300 ml bulgur

2 średniej wielkości jabłka

1 czerwona cebula

1 łyżka oleju do smażenia

sól i pieprz do smaku

małe opakowanie różnego rodzaju i koloru salaty

100 g sera feta

2 łyżki szczypiorku do posypania

klopsiki i bulgur z jabłkiem Ugotuj bulgur w lekko osolone wodzie. Obierz cebulę i pokrój w piórka, zeszklij na rozgrzanym oleju. Obierz jabłka, pokrój w dużą kostkę i dodaj do cebuli. Smaż aż jabłka będą miękkie. Dodaj bulgur, dopraw solą i pieprzem i podsmaż przez chwilę, po czym dodaj klopsiku i smaż aż sałatka będzie ciepła. Przed podaniem wymieszaj sałatkę z zieloną sałatą, posyp pokruszonym serem feta i szczypiorkiem.

 

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *