Mielone kotlety z wołowiny z grilla

Zapraszam na mielone kotlety z wołowiny. Do mielonych z grilla potrzebne jest mięso dobrej jakości, a więc takie, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu. Tłuszcz to gwarancja, że kotlety mielone z wołowiny będą miękkie i soczyste. Najlepiej więc zrobić kotlety z mielonego karczka lub antrykotu. Takie mięso ma sporo tłuszczu i jest idealne do grillowania.

mielone_z_wolowiny

Bardzo lubię mielone kotlety, więc kiedy je już robię to jest to duża porcja. Moje dzieci lubią mielone, koniecznie z sosem. Sos grzybowy to jeden s sosów, który przyrządzam właśnie do mielonych.

kotlety mielone wolowe

Mielone kotlety z wołowiny

Składniki:

na 16 kotletów

1 kg mielonego z wołowiny

125 g twarożku

50 ml śmietanki

2 czubate łyżki / 30 g parmezanu,

3 jajka

2 łyżki natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka chili w proszku

1 łyżka soli

czarny pieprz do smaku

kotlety mielone z wołowiny z grilla

Do dużej miski włóż twarożek, śmietankę, wbij jajka. Dodaj parmezan, przyprawy, sól i lekko zmiksuj. Włóż pietruszkę i zmieloną wołowinę. Wymieszaj farsz i uformuj 16 kotletów. Nastaw grill. Grilluj kotlety na złoty kolor około 10 minut. Podaj mięso z koperkowymi ziemniakami, grzybowym sosem i rzodkiewkami.

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *