Mielone z kurczaka z fetą

Mielone z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami. Zapraszam Was więc na kolejny pyszny obiad z mielonego. Uwielbiam mielone z kurczaka, bo szybko się je przyrządza. Jak już robię mielone z kurczaka to koniecznie z pomidorowym sosem i makaronem. Tak lubią moje dzieci. Wcinają aż im się trzęsą uszy! Nie znam chyba dziecka, które by nie lubiło mielonych. Specjalne danie dla niejadków. Moje dzieci tak lubią mielone, że nawet przymykają oko na dodatek fety i suszonych pomidorów do farszu.

mielone z kurczaka

Mielone z kurczaka

Składniki:

na 16 kotletów, średniej wielkości

1 kg mielonego z kurczaka

1 jajko

100 ml śmietanki

100 g feta, oryginalnej

2 dymki ze szczypiorem

6 suszonych pomidorów w oliwie

2 łyżeczki soli

¾ łyżeczki czarnego pieprzu

¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

Sos pomidorowy

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

garść świeżej bazylii

3 łyżki pomidorowego przecieru

250 ml bulionu z kurczaka

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

szczypta pieprzu

4 łyżki śmietanki

1 łyżka oleju

Dodatkowo

makaron

natka pietruszki do posypania

Przygotuj farsz. Pokrój drobno dymkę i suszone pomidory. Dodaj mięso, przyprawy, jajko i śmietankę. Wymieszaj farsz i uformuj 16 kotletów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, aż będą rumiane. W małym rondelku przyrządź sos. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną bazylię, przecier i bulion. Zagotuj sos stale mieszając, po czym dodaj śmietankę. Podaj kotlety z makaronem ugotowanym al dente  polane sosem. Całość posyp pietruszką.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *