Migdałowe ciasteczka z kurkumą

Jestem niepoprawną fanatyczką kurkumy. Używam tą przyprawę prawie codziennie, bo oprócz kolorystycznych walorów jest również bardzo zdrowa. Dzisiaj zaskoczyłam rodzinkę bardzo aromatycznymi ciasteczkami. No oczywiście, że upiekłam ciasteczka z kurkumą, lekko ciągnące, pachnące kardamonem, anyżem i migdałami. Migdałowe ciasteczka to moja słabość, a te ciastka polecam również osobom na diecie  bezglutenowej.

bezglutenowe ciasteczka migdałoweCzęsto używam zmielonych migdałów w moich przepisach i te ze skórką i bez. W tym przepisie zastosowałam zmielone migdały ze skórką. Migdały przed zmieleniem uprażyłam na suchej patelni.

Przepis na ciasteczka migdałowe z kurkumą

Składniki:

50 ciasteczek

  • 250 g zmielonych migdałów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ¼ łyżeczki soli
  • 250 ml cukru
  • 1 łyżeczka nasion anyżu lub ½ łyżeczki zmielonego anyżu
  • 2 łyżeczki nasion lnianego siemienia
  • 2 łyżeczki maku
  • ¼ łyżeczki nasion kardamonu
  • 4 ziarenko czarnego pieprzu
  • 1 duże jajko

przepis na ciasteczka migdałoweUprażone migdały zmiksuj za pomocą ręcznego miksera lub w blenderze z nasionami anyżu, lnianego siemienia, pieprzu i kardamonu. Masa będzie bardzo gęsta i oleista. Wysyp do miski i wymieszaj z resztą suchych składników. Na koniec dodaj jajko i wymieszaj. przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Ze schłodzonego ciasta formuj małe kulki (około 10 gram każda), układaj na blasze wyłożonej pergaminem, po czym każdą kulkę spłaszcz na bardzo cienki placuszek. Piecz ciasteczka na 180ºC na temoobiegu (bez temoobiegu 15 stopni więcej) przez około 7 minut. Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze miękkie. Odczekaj 10 minut, a potem delikatnie oderwij ciasteczka od pergaminu.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *