Migdałowe ciasto amaretto

Lubicie migdałowe ciasto? Przepadam za migdałami, a w cieście lubię je jeszcze bardziej. Ciasto jest delikatne w smaku i puszyste. Pięknie pachnie cytryną i amaretto, które dodałam do środka i do syropu. Migdałowe ciasto przyrządzam często i różnie jak to zwykle bywa. Piekłam je z polentą i  agrestem, a nawet z rabarbarem. Migdały świetnie się komponują z kwaśnymi owocami. Ciasto migdałowe z serem z powodzeniem zastąpi tradycyjny sernik. W sezonie truskawkowym piekę migdałowe z truskawkami. Migdałowe ciasto a amaretto jest nie mniej pyszne. Bardzo je polecam.

Migdałowe ciasto

Składniki:

tortownica o średnicy 23 cm

150 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

3 jajka

75 g masła, stopione

2 łyżki amaretto

1 łyżka otartej skórki z cytryny

150 g pszennej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

120 g zmielonych migdałów

50 g migdałów, połówek

tłuszcz i bułka do posmarowania formy

Syrop amaretto

250 ml wody

1 łyżka ekstraktu waniliowego, u mnie z alkoholem

60 ml amaretto

220 g cukru

Odważ migdały i zalej wrzątkiem. Odstaw na 15 minut, po czym obierz ze skórki i podziel wzdłuż na pół. Nastaw piekarnik na 160ºC. W misie od miksera umieść jajka, wanilię i cukier. Użyj wkładki do ucieranego ciasta i miksuj przez 12 minut. Pod koniec dodaj ostudzone masło, amaretto i otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Wsyp suche składniki  do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Wylej masę, wygładź powierzchnię i obłóż połówkami migdałów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź. W międzyczasie ugotuj syrop z podanych składników. Gotuj aż syrop odparuje o połowę i stanie się zawiesisty. Ostudź. Polej ciasto syropem, pokrój na kawałki.

Do ciasta świetnie pasuje kremowy jogurt doprawiony cytryną lub waniliowe lody. Smacznego!

 

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *