Minestrone z dynia i jarmuzem

Minestrone to wloska zupa ugotowana z pomidorow, fasoli i kapusty. Trzy podstawowe skladniki, ktore mozna kombinowac do woli. Mialam chec na minestrone od dawna, a ze wciaz dynia kroluje w mojej kuchni ugotowalam minestrone z dynia, a co!
Zamiast bialej tradycyjnej kapusty dodalam jarmuz. Jak kazda wloska potrawa to i ta wspaniala zupa zostala obficie posypana startym parmezanem. Zupa minestrone to proste danie do ugotowania, ale zeby byla dobra wymaga dosc dlugiej listy skladnikow. Oto przepis:

Minestrone z dynia i jarmuzem

Skladniki:

8 porcji

  • 1 puszka białej, dużej fasoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 2 marchewki, obrane i drobno posiekane
  • 1 cebula
  • 4 zabki czosnku, posiekane
  • 2 liście laurowe
  • 1 l dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii (lub mrożonej)
  •  puszka pomidorów, pokrojonych
  • 1 łyżka przecieru
  • sól i pieprz
  • 1 ½ l bulionu warzywnego
  • 6 suszonych pomidorow, pokrojone
  • 1 l jarmużu, poszatkowany
  • 1dl świeżo startego parmezanu

Wykonanie:

  • Ugotuj buljon z warzyw lub z kostki.
  • Pokroj wszystkie warzywa i dodaj do buljonu wraz z lisciem laurowym, pomidorami, przecierem, oliwka i szalwia. Gotuj przez 15 minut.
  • Poszatkuj jarmuz. Odetnij najtwardsze czesci lodygi i wrzuc do zupy wraz z fasola. Gotuj, az jarmuz bedzie miekki, dodatkowo 15 minut.
  • Wylej minestrone na talerze i posyp parmezanem.

 

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *