Mini lasagne z kurkami

Kolacja gotowa. Dzisiaj zrobiłam mini lasagne z kurkami, mini, bo w małych foremkach. Zamiast tradycyjnego beszamelu użyłam serka ricotta, który mi ostatnio podpasował. Mini lasagne jest dużo lżejsze od klasycznego lasagne w sam raz na kolację. Poza tym jest to jarskie lasagne z grzybami i szpinakiem. To lasagne należy do moich ulubionych właśnie ze względu na kurki i szpinak, które świetnie się komponują z ricottą i parmezanem.

mini lasagne z kurkami

Przepis na mini lasagne z kurkami

Składniki:

6 porcji

  • 350 g kurek
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 100 g szpinaku
  • 100 ml śmietanki
  • 250 g serka ricotta
  • 300 ml utartego parmezanu
  • 6 obgotowanych lasagne
  • sól i pieprz do smaku
  • olika do smażenia i wysmarowania foremek

Wykonanie:

  • Cebulę i czosnek podsmaż na patelni. Dodaj oczyszczone kurki. Kurki możesz pokroić jak są bardzo duże. Smaż na dużym ogniu, wtedy kurki szybko odparują wodę i nie ugotują się.
  • Dodaj teraz szpinak, śmietankę, posól i popieprz. Smaż jeszcze przez minutę.
  • Wysmaruj foremki oliwą i w każdej ułóż lasagne, tak, żeby jeten koniec wystawał poza foremkę. Nadzienie wymieszaj z większością parmezanu i wyłóż do foremki. Przykryj wystającym końcem lasagne.
  • Na wierzchu rozłóż resztę nadzienia i posyp resztką parmezanu.
  • Zapiecz lasagne w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 15 minut.

lasagne z kurkami i szpinakiem

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *