Puszysty piernik z bakaliami

Świątecznie! Jak ja lubię te wspaniałe zapachy roznoszące się po całym domu! Dzisiaj upiekłam puszysty piernik w wersji mini, naszpikowany bakaliami, pokryty polewą z kawy. Bardzo lubię takie mięciutkie pierniki, rozpływające się w ustach.

piernik kawowy

W zeszłym roku upiekłam między innymi czekoladowy piernik i ciasto czekoladowo piernikowe. W tym roku na pierwszy rzut piernik nadziany rodzynkami i suszoną śliwką. Nie wspomnę już o kapce rumu…no trochę więcej niż kapce!

piernik przepis

Przepis na puszysty piernik z bakaliami

Składniki:

  • 225 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy, nie parzonej
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
  • 1 łyżka posiekanej chińskiej śliwki, optionalnie

Polewa kawowa

  • 200 ml cukru pudru
  • 2-3 łyżki mocnej kawy, zaparzonej
  • orzechy do dekoracji

Wykonanie:

  • Namocz rodzynki i pokrojone śliwki w rumie.
  • Utrzyj masło z cukrem na puszysto. Następnie dodaj po jajku, ubijając cały czas. Na końcu dodaj gęstą śmietanę.
  • Przesiej mąkę i sodę i dodaj przyprawy. Dodaj teraz suche składniki do masy maślanej i wymieszaj delikatnie. Na końcu wmieszaj delikatnie rodzynki i śliwki wraz z rumem oraz imbir i chińską śliwkę.
  • Podłużną foremkę o długości 25 cm lub foremkę ośmioporcjową wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką. Wyłóż masę do foremki, wygładź.
  • Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut, a w małych porcjach 25 minut.
  • Utrzyj cukier puder z kawą i polukruj ostudzone ciasto. Udekoruj orzechami.

przepis na prosty piernik

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *