Mini rogaliki ze śliwkami i migdałami

Szykowałam się na te rogaliki od dawna…A to śliwek zabrakło, migdały trzeba było zaparzyć i obrać, uprażyć i zmielić…No trochę zachodu z tymi rogalikami było, ale nie żałuję, bo rogaliki ze śliwkami i migdałami są przepyszne.

kruche rogaliki ze śliwkami i migdałami

Ostatnio oglądałam Martę Stewart i postanowiłam odwiedzić jej blog. Znalazłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować, bo wydawał mi się taki inny. Nie omyliłam się. Te kruche mini rogaliki są wyśmienite! Suszone śliwki z migdałami to wspaniałe nadzienie. Użyłam tutaj amerykańskich wędzonych śliwek, bardzo soczystych o charakterystycznym smaku…pycha.

mini kruche rogaliki

Przepis na mini kruche rogaliki ze śliwkami i migdałami

Składniki:

na 16 rogalików

Kruche ciasto

  • 120 g masła
  • 150 g ricotta
  • 200 g mąki
  • szczypta soli

Nadzienie śliwkowo migdałowe

  • 150 ml amerykańskich wędzonych śliwek
  • 2 łyżki whisky
  • 30 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru

Dodatkowo

  • 30 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Wykonanie:

  • Masło pokrój w kostkę. W misce rozetrzyj z serem. Dodać przesianą mąkę z solą i zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Zrób kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 4 godziny.
  • Przez ten czas namocz śliwki w whisky.Zmiksuj śliwki, dodaj zmielone migdały, uprzednio uprażone, cukier i wymieszaj na jednolitą masę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na koło o średnicy 30 cm i grubości 3 mm. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Rozsmaruj nadzienie, a następnie  posyp zmielonymi migdałami. Okrągłym nożem do pizzy podziel koło na 16 trójkątów.
  • Zwiń trójkąty w rogaliki, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • Piecz rogaliki na 160ºC (termoobieg) przez około 40 minut.

przepis na kruche rogaliki

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *