Mini tarta czekoladowa z malinami

Kolej na kolejną słodką tartę tym razem na tartę czekoladową z malinami.  Czekolada i maliny bardzo do siebie pasują. Bardzo często wykorzystuję to połączenie w moich wypiekach. Dzisiaj upiekłam mini tarty w foremkach w kształcie serc, pomysł w sam raz na Walentynki.

mini tarty czekoladowe przepis

Tarta czekoladowa z malinami

Składniki:

na okrągłą formę o średnicy 26 cm lub mniejsze 4 foremki

Spód do tarty

  • 150 g zimnego masła
  • 170 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie czekoladowe

  • 100 g masła
  • 150 gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao
  • 70 g muscavado cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mrożonych malin

Wykonanie:

  • Z podanych składników zagnieć delikatnie kruche ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Brzegi przyciśnij aluminiową folią. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180ºC (termoobieg) na 10 minut. Wyjmij z piekarnika, lekko ostudź, ale nie zdejmuj folii z brzegów, bo inaczej się zapadną.
  • Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Cukier ubij z jajkami na puszystą masę i dodaj powoli czekoladę z masłem. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę.
  • Na upieczonych spodach ułóż zamrożone maliny i zalej czekoladową masą.
  • Piecz mini tarty na 160ºC (termoobieg)  przez 20 minut, a dużą tartę 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika ostudź porządnie przed podaniem.
  • Ubij śmietanę i podaj do tarty wraz z kilkoma świeżymi malinami.

przepis tarta czekoladowa

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *