Młoda kapusta, mielone i ziemniaki czyli tradycyjnie

Duszona młoda kapusta, świeżo usmażone mielone kotlety i młode ziemniaki obficie posypane koperkiem…tradycyjny obiad latem niemalże na każdym polskim stole, nie sądzicie?

Taki właśnie obiad ugotowałam dla mojej rodzinki. Wszyscy jedli, że aż im się uszy trzęsły. „Czemu nie robisz zimą takiego obiadu? ” zapytało moje dziecko. Wytłumaczyłam, że to danie sezonowe, a poza tym smakuje lepiej jak się na nie czeka cały rok. Przyrządzam młodą kapustę przynajmniej raz w tygodniu z różnymi rodzajami mięsa, z ziemniakami lub kaszą i jakoś nigdy nam się nie nudzi.

młoda kapusta

Pewnie macie swój ulubiony przepis na młodą kapustę i mielone. Lubię gotować młodą kapustę z dodatkiem marchewki, laurowego liścia i mnóstwo zieleniny. Lubię kiedy kapusta jest nieprzegotowana i zawiera mało płynu. Do młodej kapusty nie dodaję wyszukanych przypraw. Czarny pieprz świeżo i grubo mielony w zupełności wystarczy.

Młoda kapusta duszona

Składniki:

5-6 porcji

1 główka młodej kapusty średniej wielkości

1 młoda cebula, duża ze szczypiorem

4 młode marchewki

4 łyżki posiekanej pietruszki, koperku i szczypiorku

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 liść laurowy

czarny pieprz, grubozmielony

100 ml wody

sól do smaku

jak ugotować młodą kapustę

Poszatkuj kapustę i włóż do dużego garnka, wlej wodę. Pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Podsmaż na oliwie i dodaj do kapusty z pokrojoną marchewką, ziołami i laurowym liściem. Posól lekko, popieprz, dodaj wodę i gotuj kapustę przez 30 minut. Przykryj garnek pokrywką.

Mielone kotlety najczęściej robię bez dodatku tartej bułki. Lubię mielone miękkie i puszyste. Takie właśnie są jeśli dodam śmietankę i utartą cebulę.

Kotlety mielone

12 sztuk

1kg mielonego, u mnie 50/50 wieprzowo wołowe

1 duża cebula

2 łyżki posiekanej pietruszki

100 ml śmietanki

1 łyżka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu

mielone,młoda kapusta i ziemniakiPokrój cebulę i czosnek w kostkę. Włóż do głębokiej miski, dodaj śmietankę i zmiksuj. Zamiast trzeć cebulę na tarce polecam zmiksować. Effekt ten sam, a i obędzie się bez łez i obtartych palców. Dodaj mięso, pietruszkę, sól i pieprz i wymieszaj farsz na jednolitą masę. Uformuj 12 okrągłych kotletów i smaż na rozgrzanym oleju, po około 3 minuty z każdej strony.

Podaj mielone z młodą kapustą i ziemniaczkami z koperkiem. Smacznego!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *