Mocno cytrynowe lody jogurtowe

Domowej roboty, lekkie, mocno cytrynowe lody jogurtowe… zrobiłam na Wielkanoc. Zjedliśmy je w mgnieniu oka. Cytrynowe lody jogurtowe… nie można było im się oprzeć, wspaniale orzeźwiające. 

cytrynowe lody jogurtowe

Pogoda za oknem super słoneczna, wydawałaby się idealna na lody. Niestety musimy jeszcze trochę poczekać nie na cytrynowe lody oczywiście, bo lody można jeść o każdej porze.

Przepis na cytrynowe lody jogurtowe

Składniki:

1 l lodów

  • 6 dl greckiego jogurtu, gęstego (10% tłuszczu)
  • 1 ½ dl śmietanki
  • 200 g cukru pudru
  • 6 łyżek soku z cytryny, około 2 cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny

Sos malinowy

  • 250 g mrożonych malin
  • 50 g cukru
  • ½ dl kokosowego likieru, np. malibu

Wykonanie:

  • Ubij śmietankę z cukrem. Dodaj jogurt, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny ubijając mikserem. Przełóż do plastykowego naczynia i włóż do zamrażalnika na conajmniej 5 godzin. Mieszaj lody rózgą balonowa co godzinę. Jeśli masz maszynkę do lodów postępuj według instrukcji.
  • Zagotuj maliny z cukrem. Mieszaj az do rozpuszczenia cukru. Ostudź i wlej likier. Zmrożone lody podawaj z sosem malinowym.

lody cytrynowe przepis

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *