Ryby i owoce morzaTarty wytrawneMoja tarta szpinakowa z wędzonym łososiem by Małgorzata 2012-04-20 written by Małgorzata 2012-04-20 315Wczoraj, jak tylko poczułam apetyt na coś takiego wyjątkowego jak tarta szpinakowa z łososiem w roli głównej od razu zabrałam się do roboty. To danie bardzo pasuje do mojej domowej kuchni, ponieważ zawsze mam wędzonego łososia i mrożony szpinak w mojej spiżarni.Wędzony łosoś to niezwykle smaczna i aromatyczna ryba. Jego delikatne mięso ma intensywny, dymny smak, który idealnie komponuje się z innymi składnikami. Dlatego też postanowiłam wykorzystać go jako główny składnik w mojej tarcie szpinakowej.Jak przyrządzić tartę ze szpinakiem i łososiem?Przygotowałam tradycyjny spód do tarty. Potem wzięłam się za przygotowanie nadzienia do tarty. Szpinak rozmroziłam i dokładnie odcedziłam, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie podsmażyłam go na patelni z odrobiną oliwy. Zależało mi też aby szpinak jak najwięcej odparował z wody. Wtedy dodałam pokrojony w kostkę wędzony łosoś. Jego aromat wypełnił całą kuchnię i sprawił, że mój apetyt jeszcze bardziej się wzmógł.Połączyłam szpinak i łososia w misce, a następnie dodałam roztrzepane jajka, śmietanę i ulubione przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam. Gotowe nadzienie delikatnie wylałam na upieczony spód do tarty.Tartę wstawiłam z powrotem do piekarnika i piekłam przez kolejne kilkadziesiąt minut, aż nadzienie się ścięło i tarta nabrała złocistego koloru. Nie mogłam doczekać się, aż wyjmę ją z piekarnika i spróbuję tego pysznego połączenia smaków.Kiedy w końcu wyjęłam tartę ze złocistym, chrupiącym spodem i puszystym nadzieniem, zapach wędzonego łososia roznosił się po całym domu. Byłam gotowa na pierwszy kęs.Tarta szpinakowa z łososiem okazała się być dokładnie tym, czego potrzebowałam. Delikatne mięso łososia w połączeniu ze szpinakiem i aromatycznymi przyprawami stworzyło niezwykle smaczne i sycące danie. Każdy kęs był prawdziwą ucztą dla mojego podniebienia. Wędzony łosoś i mrożony szpinak to dla mnie prawdziwe skarby, które zawsze mogę wykorzystać, aby zaspokoić swoje kulinarne pragnienia.Tarta jest bardzo popularnym daniem w Szwecji. Tartę można praktycznie zrobić z niczego. Na spód tarty wykorzystałam mój standartowy przepis. Łososiowe nadzienie to też żadna filozofia, proste do zrobienia. Polecam bardzo tartę, bo to doskonałe i szybkie danie na co dzień, które częściowo można przygotować dzień wcześniej.Tarta szpinakowa6 – 8 porcjiSkładniki:Spód tarty210 g mąki pszennej100 g masła1 łyżka zimnej wodyNadzienie do tarty70 g wędzonego łososia300 g szpinaku, mrożonego1 mała cebula2 ząbki czosnkusól, pieprz kajeński2 jajka200 ml mleka50 g startego seraszczypta papryki w proszkuPołącz lekko masło, mąkę i wodę, nie ugniataj. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż razem w niewielkiej ilości oleju. Dodać szpinak i smaż, aż szpinak odparuje z wody. Dopraw pieprzem i delikatnie solą, następnie dodaj łososia w kawałkach i wymieszaj nadzienie.Podpiecz spód tarty w piekarniku nastawionym na 220 º C przez około 10 minut. Lekko przestudź spód, po czym napełnij go nadzieniem.Zmiksuj krótko jajka z mlekiem i wylej na tartę. Wierzch tarty posyp startym serem. Piecz tartę w w piekarniku nagrzanym na 170ºC, przez około 25 minut. Wyjmij tartę z piekarnika, odczekaj jakieś 10 minut i dopiero wtedy pokrój ją na kawałki. Smacznego! kolacjałosoś wędzonyobiadszpinaktarta obiadowatarta szpinakowa 4 komentarze 0 FacebookTwitterPinterestEmail MałgorzataUwielbiam gotowanie i pieczenie previous post Słodkie bułeczki z kardamonem next post Ciasto czekoladowe twoich marzenia Zobacz też Zdrowa miska z rybą panierowaną w orzechach Ostra jambalaya z curry i owocami morza Śledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparami Śledzie w musztardzie Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią Jambalaya przepis na obiadowe resztki LCHF frittata na śniadanie Panierowane roladki rybne z ryżem Serowa tarta z boczkiem quiche lorraine Kolorowa sałatka na kanapki4 komentarze justyna 2013-07-16 - 22:25Fajny, prosty przepis, a efekty – tarta wygląda fantastycznie i smakuje zapewne równie dobrze:) Pozdrawiam. Reply Gosia 2013-07-17 - 15:47A dziękuję! Bardzo lubię tą tartę! Pozdrawiam serdecznie Reply Małgorzata 2016-11-23 - 16:10Proszę powiedzieć ile tej mąki ,mlekaMał dać? Fajny przepis,ale zanim coś zrobię musze szukac ile to gram lub deko , i juz się odechciewa, wiec szukam innego … A ten wydaje mi się fajny Reply Gosia 2016-11-23 - 18:43Hej Małgorzata! 3 dl mąki to 190 gram, 2 dl mleka to 200 ml lub 200 gram.2 dl żóltego sera to 50 gram. Powodzenia! Reply Skomentuj Gosia Cancel ReplySave my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Δ
4 komentarze
Fajny, prosty przepis, a efekty – tarta wygląda fantastycznie i smakuje zapewne równie dobrze:) Pozdrawiam.
A dziękuję! Bardzo lubię tą tartę! Pozdrawiam serdecznie
Proszę powiedzieć ile tej mąki ,mlekaMał dać? Fajny przepis,ale zanim coś zrobię musze szukac ile to gram lub deko , i juz się odechciewa, wiec szukam innego … A ten wydaje mi się fajny
Hej Małgorzata! 3 dl mąki to 190 gram, 2 dl mleka to 200 ml lub 200 gram.2 dl żóltego sera to 50 gram. Powodzenia!