Moje pierwsze fale Dunaju

Fale Dunaju nie jadłam przez przysłowiowe wieki, a kiedy już je na nowo odkryłam to piekłam to pyszne ciasto 3 razy w ciągu miesiąca. Jeśli ktoś nie zna tego ciasta to dodam, że jest to ciasto ucierane w połowie czekoladowe, upieczone z wiśniami. Poza tym ciasto pokryte jest maślano budyniowym kremem i ganaché.

Piekę to ciasto na ogół w prostokątnej formie i kroję na przyzwoitej wielkości kawałki. Ciasto polecam, bo idzie jak woda. Poza tym jest efektowne, również dla oka.

Przepis na fale Dunaju

Składniki:

na prostokątną formę  25 cm x 35 cm

  • 4 jajka, oddzielone
  • 175 ml cukru
  • 450 ml mąki
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 550 g wiśni, u mnie wiśnie w syropie

przepis na fale Dunaju

Ubij pianę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru. Cały czas ubijając dodaj po jednym żółtku, a następnie olej. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Podziel ciasto na dwie równe części. Pierwszą część wylej do formy wyłożonej pergaminem. Wygładź powierzchnię. Do reszty ciasta dodaj kakao i mleko i wymieszaj. Wyłóż masę czekoladową na białą i wygładź. Odcedź wiśnie i wyłóż nimi równomiernie ciasto, lekko je dociskając. Piecz ciasto na 160ºC w termoobiegu przez około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Krem maślano budyniowy

Budyń

  • 400 ml mleka
  • 30 g ziemniaczanej mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka waniliowego cukru

Dodatkowo

  • 220 g masła, miękkiego
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

przepis na ciasto ucierane z wiśniami

Połowę mleka zagotuj. Resztę mleka wymieszaj z żółtkami, cukrem i ziemniaczaną mąką. Wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Mieszaj aż budyń zacznie gęstnieć, do pierwszego zagotowania. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Utrzyj masło z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Zacznij dodawać zimny budyń cały czas ucierając krem. Posmaruj ciasto gotowym kremem i włóż do lodówki, aby krem się ścisnął. W międzyczasie przygotuj ganaché.  Wyjmij ciasto z lodówki i rozsmaruj na nim ganaché. Pokrój na małe kawałki.

fale Dunaju z wiśniami

Ciasto z kremem powinno być przechowywane w chłodnym miejscu, ale smakuje lepiej, wyjęte wcześniej z lodówki.

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *