Monte Cristo kanapka na ciepło

Monte Cristo kanapka to amerykańska wersja francuskiej kanapki Croque Monsieur.  Monte Cristo kanapkę podaje się z dżemem. Dosyć dziwna kombinacja, musztarda i dżem z czerwonej borówki, ale wierzcie mi, kanapka smakuje wybornie. Kanapka najlepiej smakuje podana na gorąco. Szynka i ser to ulubiona wkładka chyba każdego dzieciaka. Te kanapki robię często na urodzinowe party dzieci. Bułki durum są wtedy idealne.

Monte Cristo kanapkaMonte Cristo kanapka

Składniki:

na 6 kanapek

6 bułek durum, tutaj przepis

6 plastrów gotowanej szynki

6 plastrów żółtego sera

1 jajko

3 łyżki roztopionego masła

100 ml mleka

1 łyżeczka musztary

monte cristoPrzekrój bułki na pół. Roztrzep jajko w mleko wraz z masłem i musztardą. Wylej na półmisek. Ułóż bułki miękką częścią do dołu na półmisku. Poczekaj kilka minut aż bułki wciągną mieszankę. Małą formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż dolne połówki bułek i obłóż je szynką i serem. Przykryj wierzchnią częścią bułki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 20 minut. Podawaj kanapki gorące z dżemem borówkowym.

 

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *