Mrożony jogurt z owocami, czekoladą i pszczelim pyłkiem

Nabrałam ochoty na lody ale w końcu zamiast lodów przygotowałam mrożony jogurt z owocami, czekoladą i pszczelim pyłkiem…Smaczny deser, zdrowy i mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, bardzo orzeźwiający. Ostatnio miałam tyle pracy, że prawie przysypiałam nad komputerem. Mrożony jogurt od razu postawił mnie na nogi.

mrożony jogurt z owocamiPrzepis na mrożony jogurt z owocami, czekoladą i orzechami

Składniki:

około 1 litra

50 ml  śmietanki, nie ubitej

800 g jogurtu, u mnie grecki

2 łyżki dobrego miodu, czubate

100 g mrożonych malin

100 g mrożonych jagód

50 g pszczelego pyłku

po 50 g białej i mlecznej czekolady

dietetycznieZmiksuj jogurt z miodem i śmietanką. Część owoców (nie rozmrażaj), pszczelego pyłku i czekolady pozostaw do dekoracji, a resztę  dodaj do jogurtu i wymieszaj łyżką. Przełóż jogurt do plastikowego naczynia o pojemności 1 litra, pokrytego spożywczą folią tak aby wystawa poza brzegi naczynia. Wyłóż jogurt do naczynia, posyp resztą dodatków, lekko zamieszaj lub przyciśnij. Przykryj folią i wstaw do zamrażalki na 4 godziny. Podawaj jogurt lekko rozmrożony.

Mrożone desery smakują wybornie. Z wersji dietetycznej polecam sorbet jeżynowy, który teraz o tej porze z powodzeniem można zrobić wykorzystując mrożone jeżyny.

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *