Muffinki jabłkowe z kardamonem i karmelem

Muffinki jabłkowe z kardamonem powstają u mnie kiedy mam pod dostatkiem jabłek. Lubię muffinki jabłkowe, w których naprawdę wyczuwa się jabłka, które nota bene należą do moich ulubionych owoców. Jestem notorycznym jabłkożercą. Mój nowy dom musi mieć duży ogród z mnóstwem jabłoni i innych owocowych drzew…Tymczasem zadowalają mnie kupne jabłka i muffinki jabłkowe.

muffinki_przepis

Wypiekam muffinki w papierowych papilotkach, które dodatkowo umieszczam w muffinkowej formie. Muffinki mają wtedy ładny kształt. Można je również piec bezpośrednio w formie. Przepis na muffinki poniżej można swobodnie podwoić. Muffinki jabłkowe są wilgotne z delikatnie wyczuwalnymi kawałkami jabłka. Przepysznie pachną kardamonem i super smakują polane domowym karmelem.

muffinki jablkowe

Muffinki jabłkowe

Składniki:

na 10 muffinek

30 g masła, miękkiego

125 g cukru

1 duże jajko

125 ml serwatki

165 g mąki pszennej

1 łyżeczka waniliowego cukru, z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka sody do pieczenia

szczypta soli

½ łyżeczki kardamonu

2 jabłka

Karmel

50 g masła

60 g brązowego cukru, np. trzcinowy

30 ml łyżka śmietanki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

muffinki jabłkowe

Nastaw piekarnik na 180ºC. Zmiksuj masło z cukrem i solą na puszysto. Dodaj po kolei jajko i serwatkę cały czas miksując. Przesiej mąkę z sodą, wymieszaj ze zgniecionym kardamonem i dodaj do masy. Zmiksuj krótko i wymieszaj z jabłkiem pokrojonym w kostkę, Drugie jabłko pokrój w półksiężyce. Wyłóż formę papilotkami i napełnij każdą masą zostawiając około 3 mm wolnego brzegu. Wciśnij jabłko, posyp cukrem. Wstaw muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut na złoty kolor. Upieczone, wyjmij z piekarnika i ostudź w na metalowej kratce. W międzyczasie ugotuj karmel. Rozpuść masło z cukrem w rondelku. Cukier trzcinowy rozpuszcza się nieco dłużej niż biały. Wlej śmietankę i zagotuj karmel po czym zdejmij z kuchni. Polej muffinki  zastygającym karmelem.

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *