Muffinki marchewkowe bez dodatku cukru

Jak ja lubię takie wypieki! Muffinki marchewkowe bez dodatku cukru i tłuszczu, dietetyczne i bezglutenowe. Zjadłam kilka na raz bez wyrzutów sumienia. Muffinki można przygotować na poczekaniu. Dwadzieścia minut w piekarniku i muffinki już są upieczone, a po domu roznosi się słodki zapach migdałów i kokosu.

muffinki dietetyczne

Lubicie dietetyczne muffinki na śniadanie, to polecam również muffinki z morelami lub muffinki orkiszowe.

dietetyczne muffinki z marchewką

Przepis na muffinki marchewkowe bez dodatku cukru

Składniki:

na 14 małych muffinek

  • 150 ml mąki migdałowym
  • 2 łyżki siemienia lnianego, lekko rozdrobnione
  • 1 łyżka psyllium
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki płatków kokosowych
  • 100 ml orzechów pekan, grubo posiekanych
  • 75 ml rodzynek
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ½ banana, purre + ½ banana, pokrojonego w kostkę
  • 2- 3  łyżki syropu z agawy
  • 80- 100 ml mleka
  • 150 ml startej marchwi

Wykonanie:

  • Suche składniki i mokre składniki wymieszaj w dwóch osobnych miskach. Teraz połącz je w całość, lekko mieszając na jednolitą masę.
  • Napełnij muffinkowe papilotki po brzegi i piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez około 20 minut.

muffinki przepis

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *